Padruniost ei koli lähiajal arvutisse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Iga padruniostmise peab relvapoe müüja kandma arvestusraamatusse, kuigi selle saaks asendada e-lahendusega, aina õhemaks muutuv riik aga taolist korda lähiajal muuta ei kavatse.


Postimees.ee üleskutsele teatada e-riigi pudelikaeltest reageerinud lugeja kirjeldas, kuidas praegu peavad relvapoed täitma käsitsi padrunite müüki registreerivat arvestusraamatut, mis aga on tülikas.

Tema sõnul oleks lihtsam, kui padruneid ostetakse ID-kaardi abil - müüjal on vähem tegemist ning ka politseil on vajadusel päringut tehes kohe näha, kas inimene on ostnud kuskilt padruneid või mitte.

Relvapoes töötava lugeja sõnul ongi see praegu üsna kohmakas, kui politsei palub neilt arvestusraamatus konkreetse isiku kohta käivaid andmeid. Seda peab siis mööda raamatut taga otsima ning seejärel politseile faksima, kusjuures kasutegur on sageli väike.

Sama lugeja märkis, et ID-kaardiga ostmise kõrvale võiks muidugi alles jääda ka võimalus ID-kaardita osta, sest IT-süsteemid ei pruugi alati ja kõikjal toimida või osadel ostjatel pole ID-kaarti.

Politseiameti pressiesindaja Tiia Sirelpuu sõnul ei tasu taolist mugavuslahendust siiski lähiajal loota, sest ametil napib selleks inimjõudu ja raha ning tõenäoliselt teeks asutus enne valmis mõned suurema nõudlusega ehk prioriteetsemad e-lahendused.

«Padrunite müügiprotseduur on seadusega paika pandud ja politsei arvates puudub otsene vajadus seda muuta. Iga elektrooniline lahendus nõuab ressursse ja neid kahjuks hetkel ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles