Facebooki profiilid näitavad inimeste tegelikku palet

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlusportaal Facebook.
Suhtlusportaal Facebook. Foto: SCANPIX

Texase Ülikooli psühholoog Sam Goslingu värske uurimuse kohaselt esitlevad inimesed sotsiaalvõrgustiku keskkonnas Facebook oma tegelikku mina.


«Ma olin uurimuse tulemustest üllatunud just üldlevinud arusaama tõttu, et inimesed loovad neis profiides endast ilustatud pildi,» rääkis Gosling 700 miljoni inimese kohta, kes kasutab Facebooki üle maailma, vahendab

PhysOrg

.

«Õigupoolest viitavad meie uuringu tulemused asjaolule, et sotsiaalvõrgustiku profiilid loovad nende omanikest pigem täpse pildi. Inimesed kas ei püüagi paremad välja näha või nad püüavad küll, aga see ei tule hästi välja,» lisas ta.

«Sellised sotsiaalvõrgustikke ei kasutata maalimaks endast ilustatud pilti, vaid pigem sotsiaalse suhtluse keskkonnana, paljuski nagu telefoni,» seletas Sam Gosling.

Uurimisrühm vaatas läbi 236 USA ja Saksamaa ülikooli-eas oleva noore inimese profiili. Uurijad kasutasid küsimustikke selgitamaks välja profiilide omanike tegelikud ning idealiseeritud iseloomud.

Vaatlejad hindasid inimeste profiile, keda nad ise ei tundnud ning võrdlesid tulemusi profiiliomanike tegelike iseloomukuvandite ning ideaalkuvanditega. Sotsiaalse võrgustiku profiilis esitatud kuvand vastas tegelikule ning ei olnud mõjutatud isiku ideaalsest minapildist.

«Ma usun, et tegeliku minapildi täpne väljendamine panustab sotsiaalvõrgustike populaarsusesse kahel viisil. Esiteks saavad profiilide omanikud teistele näidata, kes nad on ning läbi selle rahuldada põhivajadust olla teistele teada,» rääkis uuringu juht.

«Teiseks tähendab see, et profiiliomanikud teavad, et nad saavad usaldada online sotsiaalvõrgustike informatsiooni, usaldades sellega süsteemi tervikuna,» lisas Gosling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles