Kasiinode asemele astuvad internetimängud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet.
Internet. Foto: Caro / Jandke

Kasiinosõltlaste mängusaalide külastuste arv on mitmete regulatsioonide abil vähenemas, seevastu on internetti tekkinud mitmed sarnased mängud, mis võivad sõltlastele olla ohtlikumadki lõksud.

Hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskuse tegevjuht Pille-Riin Kaare ütles, et kasiinos käimine väheneb juba seetõttu, et uue korra järgi tuleb sinna sisenemisel end registreerida ja seda paljud teha ei taha. «Teiseks on praegu palju kasiinosid suletud.»

Majandusolukorrast tingitud raha puudumine seevastu tema hinnangul kasiinoskäimist ei vähenda: «Raha puudumine mängimist ei välista - see pigem paneb mängima, sest nii on lootus raha saada,» selgitas ta sõltlaste mõttemaailma.

Vähenenud on uute sõltlaste teke, kuid pikaajalised kasiinosõltlased mängivad Kaare sõnul ikka sama palju. 

Kasiino alternatiivina on ka internetti tekkinud interaktiivsed mängud, mis pakuvad virtuaalselt samu võimalusi ning seda paljud kasiinosõltlased kasutavadki. «Kas istud kasiinos või klõpsid arvutis hiirega - mängu iseloom on sama, tuleb raha panustada,» kirjeldas nõustaja. «Ses mõttes on need aga veel ohtlikumad, et olles otseselt seotud krediitkaardi või pangakontoga, jääb mängijal järelemõtlemiseks veel vähem aega. Kasiinos tuleb kas või uusi žetoone ostma minna.»

Kaare selgitas, et tegu pole mitte arvutisõltuvusega, vaid sõltuvusega arvutis olevast tegevusest, olgu see siis mõni mäng, harjumus internetilehtedel kolada või muu.

Paralleel alkoholismiga

Arvutimänge ostetakse juba lastele ja sageli on vanemad õnnelikud, kui kiiresti lapsel nupp nokib või näpud liiguvad. «Ohuhetk on, kui inimene teeb seda tegevust nii palju, et see mõjub tema füüsisele või jäävad seetõttu muud asjad tegemata, on see sõltuvus.» Panuste peale mängides on ohumärk, kui kaotamise korral tekib vastupandamatu soov seni mängida, kuni uuesti võitma hakatakse.

Kaare tõi paralleeli alkoholismiga, mil inimene peab saama õlle iga kord, kui ülemuselt peapesu saab - laps peab saama mängida, kui on saanud halva hinde või vanematelt riielda.

Samuti on leitud, et sõltuvuseks on muutunud sihitu internetis ringikolamine.

Pingerida, milline sõltuvus inimesele ohtlikum on, pole tehtud. «Tagajärgedest pilti maalides - kui alkoholitarvitamisel on füüsilised tagajärjed, siis samuti liigsel arvutikasutusel: randmenärvipõletik, silmahaigused, pidevast istumisest lihaste kõhetumine,» loetles Kaare. «Tavaliselt kaasneb arvutisõltuvusega rämpstoidu söömine ja sellest ainevahetushäired, kaalutõus, rasvumine.»

Pikaajalisematest tagajärgedest rääkides tõmbas Kaare taas paralleeli alkoholismiga - kui alkohoolik on end põhja joonud ja jääb lähedasteta, siis ka kasiinos või arvutis mängijate seas on neid, kes jäänud täielikku sotsiaalsesse isoleeritusse. Inimene leiab, et tal on arvutis parem suhelda, tal pole enam sõpru, tööd - ta on samuti asotsiaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles