SMSe kirjutatakse sõidukiroolis ohtudest ja keeldudest hoolimata

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USA noored tunnistavad, et saadavad autoroolis mobiiltelefoniga lühisõnumeid hoolimata ilmselgetest ohtudest ja keeldudest.

Arizona osariigist pärit 17-aastane Karen Cordova, kes käib keskkoolis ja teeb poole kohaga ka müüja tööd, tunnistas Reutersile, et saadab mõnikord õhtul hilja koju sõites igavuse peletamiseks oma sõpradele SMSe. Et see on ohtlik, on Karen omal nahal kogenud – kord oleks ta telefoni vaadates vastassuunavööndisse kaldunud. Vahejuhtumist hoolimata pole ta oma harjumusi muutnud. Seda ei suudaks teha ka üleriigiline keeld, märkis tüdruk.

Sama on kinnitanud ka vähemalt üks suur uuring. Selle tulemustest ilmnes, et mobiiltelefonid ja muud sarnased seadmed on noorte elus kesksel kohal ning nende kasutamist piiravatele keeldudele vilistatakse tihti.

On politseiesindajaid, kes on küll sarnaste keeldude poolt, kuid tunnistavad, et asja on väga keeruline kontrollida. Sellest räägib ka statistika: Californias, kus on 23 miljonit autojuhti, on aasta jooksul õnnestunud tabada vaid 1400 lühisõnumite saatmisega patustanud autojuhti, trahve mobiiliga rääkimise eest on samas välja kirjutatud 163 000.

California liikluspolitsei pressiesindaja Fran Clader ütles, et kui autojuht hoiab telefoni kõrva ääres ja räägib, siis on korrakaitsjatel seda kerge märgata, kuid SMSide kirjutamiselt on autojuhti hoopis keerulisem tabada, sest telefoni hoitakse süles.

Ameeriklaste saadetud SMSide hulk on viimase kolme aastaga kümnekordistunud ja ulatub tänavu hinnanguliselt triljonini. Autoroolis SMSide kirjutamise on keelanud 20 osariiki ja 9 osariiki on selle keelanud algajatele juhtidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles