Eurooplased saavad võimaluse veebilehitsejate vahel valida

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Businessweek

Euroopa Komisjon (EK) võttis vastu otsuse, mis muudab õiguslikult siduvaks Microsofti võetud kohustuse võimaldada Windowsi kasutajatel Euroopas valida eri veebilehitsejate vahel, vahendas EK esindus Eestis.


Vajadus sellise kohustuse järele tekkis komisjoni kahtlusest, et Microsoft rikub Euroopa Liidu eeskirju turgu valitseva seisundi kuritarvitamisega, sidudes Internet Exploreri veebilehitseja Windowsi operatsioonisüsteemiga.



Nüüdsest lubab Microsoft Windowsi kasutajatel Euroopas valida eri veebilehitsejate vahel ning võimaldab arvutitootjatel ja -kasutajatel Internet Exploreri välja lülitada.



Euroopa Komisjoni konkurentsivoliniku Neelie Kroesi sõnul võidavad meelepärase veebilehitseja valiku võimalusest miljonid Euroopa tarbijad.



«Tekkiv valikuvabadus mitte ainult ei muuda internetti kasutajasõbralikumaks, vaid ärgitab ka ettevõtjaid uuenduslikkusele ja tulevikus veel paremate veebilehitsejate pakkumisele,» ütles Kroes.



Vastavalt komisjoni heakskiidu saanud kohustustele tagab Microsoft Euroopa majanduspiirkonnas viie aasta jooksul Windowsis valikuekraani, mis lubab Windows XP, Windows Vista ja Windows 7 kasutajatel paigaldada lisaks Microsofti veebilehitsejale või selle asemel oma soovitud veebilehitsejaid.



Samuti kohustub ettevõte andma arvutitootjatele võimaluse paigaldada konkureerivaid veebilehitsejaid, muuta mõne neist peamiseks kasutatavaks lehitsejaks ning lülitada Internet Explorer välja.



Kohustuste täitmata jätmisel on komisjonil õigus määrata ettevõttele trahv suuruses kuni 10 protsenti aastakäibest.



Samuti teeb Microsoft omal algatusel ettepanekud mitmete oma toodete, sealhulgas Windowsi, Windows Serveri, Office'i, Exchange'i ja SharePointi koostalitusvõime parandamiseks teiste ettevõtete toodetega. Komisjoniga läbiarutatud ettepanekud avaldatakse täna Microsofti veebilehel.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles