Arvutid võtavad ajakirjanike töö üle

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti..
Arvuti.. Foto: Caro / Scanpix.

Teadlased arendavad arvutiprogramme, mis suudaksid statistilisi andmeid kasutades või internetis otsinguid sooritades ilma inimese abita uudiseid kokku panna.


Illinois' osariigis paikneva Northwesterni ülikooli teadlased eesotsas professor Kristian Hammondiga on viimase kolme aasta jooksul välja töötanud arvutiprogramme, mis suudaksid internetist infot otsida, seda kombineerida ning piltide ja videotega varustatud uudiseks vormistada, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal 

Novaator

 AFPd.

Üks projektidest kannab nime «News at Seven». Arvuti kammib läbi erinevad uudisteportaalid ja blogid ning paneb konkreetse teema kohta kokku uudise ja suudab selle ka roboti häälega ette kanda.

Kasutajad saaksid uudisvoogu kohandada, et nendeni jõuaksid ainult uudised huvipakkuvatel teemadel. Samas peab keegi uudised ikkagi kirjutama, et arvuti neid otsida ja neist loo teha saaks.

Mõnevõrra kaugemale on arenenud sama töörühma programm nimega «Stats Monkey». See programm kirjutab ise uudiseid, kasutades statistilisi andmeid. Sellisteks andmeteks võib olla näiteks pesapallimängude statistika.

Programm mõtleb välja ka pealkirja ja illustreerib uudist fotoga mängust. Arvuti kasutab statistilisi mudeleid, et otsida üles huvipakkuvamad seigad, millele lugu üles ehitada. Samuti suudab arvuti välja tuua ka antud matši võtmemängijad.

Kindlasti ei saaks arvutid veel mõnda aega inimeste vastu, eriti kui luust ja lihast ajakirjanikul on aega oma lugu viimistleda, kuid kiiruses on nad inimesest kindlasti üle.

Just see ongi selliste programmide üks olulisi eeliseid, mis aitab nad ilmselt üsna pea ka päriselus teatud olukordades uudiseid kirjutama, kus kiirus on korrektsest vormistusest ja inimlikust lähenemisest olulisem ning kus lugu ise on põhimõtteliselt statistilise arvupuru rohkesõnalisem esitamine.

Teadlaste sõnul on programmi võimalik kasutada igasuguste lugude kirjutamiseks, mis põhinevad statistiliste andmetel. Siia alla kuuluvad ka näiteks ettevõtete majandustegevuse aruanded. Hammondi sõnul on nende töö vastu huvi üles näidanud mitmed meediaorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles