Koda: saime käibemaksumuudatuse kavast teada läbi ajakirjanduse

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts.
Mait Palts. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Kaubandus- ja tööstuskoja direktor Mait Palts kinnitas E24-le, et sellel nädalal vastuvõetud autodega seotud käibemaksumuudatusi kojaga arutatud ei ole ning nädala alguses valitsuse poolt heaks kiidetud käibemaksuseaduse muutmise eelnõust saadi teada läbi ajakirjanduse.

«Ei oska kinnitada seda kõigi umbes 3200 liikme eest, kuid usun, et ettevõtjatega muudatuse kava ühel või teisel viisil enne ei arutatud,» ütles Palts.

Kuna koda tegeleb hetkel seadusemuudatuse mõju hindamisega, ei soovinud Palts lõplikku arvamus selle kohta avaldada, mainides siiski, et esimese muljena tundub see olevat koostatud kiirustades ja mõjude hindamiseta, jättes ka paljutki selgusetuks.

«Näiteks on täiesti arusaamatu, millest tuleb eelnõus pakutud summaline piirmäär mahaarvamisele. Eks praktikas võib tekkida küsimusi rohkemgi - seegi, kuidas käituda juhul kui sõidukit kasutatakse näiteks 70 protsenti ettevõtluses ja 30 protsenti erasõitudeks ja see on dokumenteeritud. Samuti ei ole selge, mida tähendaks muudatus maksu administreerimise kulude aspektist (ettevõtjale ja riigile) ning milliseks kokkuvõttes ikka eeldatav maksutulu kujuneks.»

«Eks ajaloost on teada ka juhtumeid, kus oodatud maksulaekumiste kasv lõppes hoopis laekumiste langusega,» ütles Palts, kelle sõnul ei saa analüüsi seega kergekäeliselt suhtuda, eriti kui jutt käib väga paljusid ettevõtjaid puudutavast maksumuudatusest.

Valitsus kiitis nädala alguses koos järgmise aasta riigieelarve eelnõuga heaks käibemaksuseaduse muutmise eelnõu, mille järgi saab autot ostes, liisides või rentides maha arvata vaid pool käibemaksust senise kogu käibemaksu asemel. Eelnõu järgi ei saa ühe sõiduki pealt käibemaksu tagasi rohkem kui 2000 eurot.

Seadusesse jääb erand, mille kohaselt saab sõiduki soetamisel käibemaksu tagasi kogu ulatuses, juhul kui ettevõte tõendab, et autot kasutatakse ainult ettevõtluseks. Selleks peab ettevõte tegema kõik selleks, et sõiduautot ei saaks kasutada eratarbimises. Näiteks kontrollib ettevõtte juht auto kasutamist GPSi abil ning auto peab olema pargitud ettevõtte juures, mitte töötaja kodus.

Eelnõu järgi saab täies mahus käibemaksu tagasi ka sõiduautode eest, mis soetatakse müügiks või rentimiseks ja ise neid autosid kasutusele ei võeta, ning taksode ja õppesõiduautode eest, kui neid peamiselt muul otstarbel ei kasutata.

Rahandusministeerium loodab muudatuse jõustumisel saada täiendavalt maksudena riigieelarvesse 40 miljonit eurot aastas. Kuna muudatus jõustub eelnõu järgi tuleva aasta 1. juulil, siis laekub 2014. aastal muudatuse mõjul eelarvesse 20 miljonit eurot rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles