Nokia tahab tasuta navigatsiooni- teenusega maailma muuta

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia tooted Solarise Keskuses asuvas EMT esinduses.
Nokia tooted Solarise Keskuses asuvas EMT esinduses. Foto: Toomas Huik.

Nokia hakkas oma mobiiltelefonides pakkuma tasuta navigatsiooniteenuseid nii jalakäijatele kui autojuhtidele.


Uuendatud Ovi Maps hääljuhtimisega kaardirakendus toimib tänasest 74 riigis ja 64 erinevas keeles täiesti tasuta, vahendas ettevõtte plaane Helsingin Sanomat.

Seejuures on hääljuhtimisega kaardirakendused saadaval nii jalakäijate kui autojuhtide jaoks.

Tasuta navigatsiooniteenuste pakkumisega plaanib Nokia sisuliselt kahekordistada mobiiltelefonides töötavate navigatsiooniteenuste turumahu.

Turu-uuringutega tegeleva firma Canalys hinnangul kasutas läinud aasta lõpus oma mobiiltelefonides navigatsiooniteenuseid umbes 27 miljonit inimest üle maailma.

Uuringufirma arvates tõstab Nokia tasuta teenus potentsiaalsete navigatsiooniteenuste kasutajate hulga 50 miljonini. Seni on navigatsiooniteenuste levikut Nokia mobiiltelefonides pidurdanud see, et kõnealused teenused on tasulised.

Nüüd võib aga tasuta teenuse alla laadida kümnesse Nokia nutitelefoni. Alates märtsist on kõigis Nokia mobiiltelefonides, mis on varustatud GPS-seadmega, olemas ka tasuta navigatsiooniteenus.

«Nokia ei trügi kellegi liivakasti vaid muudab selle otsusega täielikult navigatsiooniseadmete turu toimimise põhimõtteid maailmas,» vastas Nokia Eesti juhatuse liige Jüri Teemant küsimusele, kas ettevõttel on kavas tuntud naviseadmete tootjaile (TomTom, Garmin) kannale astuda.

«Meie otsust - muuta hääljuhtimine jalgsi- ja autoga navigeerimisel litsentsivabaks ehk tasuta teenuseks - võib kindlasti tõlgendada kui domineerivat sammu tänaste stand-alone naviseadmete müüjate suunas.

Sama juhtus 5 aastat tagasi kui Nokia lisas oma N-seeria mobiiltelefonidesse Carl Zeiss'i kaamerad ja optika. Siis muutusime sisuliselt kahe aasta jooksul maailma suurimaks digifotokate tootjaks,» ütles Teemant.

Nokia uus suunavõtt on heaks uudiseks neile, kes varem navigatsiooniteenuste eest maksma pidid.

Uue Nokia ostjad said varem üldjuhul kas 10 päeva, 6 kuud või 1 aasta navigatsiooniteenust tasuta kaasa. Selle aja möödudes pidi aga Nokia kasutaja omale uue litsentsi ostma, mis maksis sõltuvalt selle pikkusest 200-1000 krooni.

Alates märtsist on kõigis Eestis müüdavates uutes Nokia nutitelefonides sees Nokia Maps versioon 3.03, mis võimaldab teil naviteenust piiramatult ja rohkem kui 70 riigis. Ning seda kõike eesti keeles.

Teemanti kinnitusel on Nokia seisukohal, et lõppkasutaja võidab oluliselt, kui ühes ja samas kaasaskantavas Nokia mobiilseadmes on lisaks internetile ja e-mailile ka veel navigatsiooniseade.

«Selleks ei pea enam ostma ega alla laadima eri regioonide kaarte, vaid konkreetses asukohas leiab Nokia seade kohaliku ja kvaliteetse kaardi ning juhendab teed võõras linnas nii jalgsi kui autoga liigeldes.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles