EMT avas 4G testvõrgu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Grünberg.
Tõnu Grünberg. Foto: Toomas Huik.

Mobiilsideoperaator EMT avas täna Ida-Euroopa esimese 4G testvõrgu,  ettevõtte kliendid uut teenust siiski niipea veel kasutada ei saa.


«EMT avab esimesena Eestis 4G testvõrgu. Kui andmed on õiged, on see esimene ametlik 4G testvõrgu avamine Ida-Euroopas,» ütles EMT juhatuse esimees Valdo Kalm täna Solarise keskuses toimunud üritusel.



Mobiilsideoperaator oli Solarise esindusse toonud 4G jaama, mis edastas kiiret mobiilset andmesidet kahte sülearvutisse, mis olid varustatud Samsungi 4G modemitega.



«Need on Eestis hetkel ainsad 4G modemid,» märkis Kalm.



Samas EMT kliendid niipea veel 4G võimalusi kasutada ei saa. Ettevõtte arendus- ja tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg lisas, et sel aastal toimub tõenäoliselt riigi poolt korraldatav 4G sageduskonkurss, kus kohalikud operaatorid osaleda saavad.



Seda, millal EMT avab oma klientidele 4G võrgu, ei osanud Grünberg veel öelda.



«Teeme seda niipea kui vähegi võimalik,» lisas ta.



4G ehk neljanda põlvkonna mobiilside annab võimaluse ülikiireks andmesideks, olles kuni viis korda kiirem praegusest 3G võrgust ning ka muudelt tehnilistelt parameetritelt võrdne traadiga ühendustega.



See võimaldab kasutada mobiili vahendusel ka näiteks sellist teenust nagu kõrglahutusega TV, mobiilne konverents ja senisest kõrgemat tehnoloogilist lahendust nõudvad virtuaalreaalsuse rakendused.



4G võrkudes toimib andmete edastamine kiirusega kuni 100Mbit/s, keskmised saavutatavad kiirused jäävad aga vahemikku 20-80Mbit/s. Hetkel toimib 4G testvõrk EMT keskuses Solarises.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles