Uus skänner kulutab 200-leheküljelisele raamatule kõigest minuti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Tokyo ülikooli professori Masatoshi Ishikawa juhitav töörühm on valmistanud skänneri prototüübi, mis suudab skaneerida 200 lehekülge ühe minutiga, keerates ise kiirelt raamatu lehti.


Skänner teeb igast lehest foto, mida seejärel tekstituvastusprogrammiga analüüsitakse ning raamatu lehed ei pea foto tegemise ajal olema tasapinnalised, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

Psyorgi.

Skänner on varustatud ka laseriga, mis projitseerib lehe pinnale jooned, mille kuju võtab tarkvara hiljem lehe kõverdatuse hindamisel arvesse.

Igast lehest tehakse tavalise valguse käes foto resolutsiooniga 1280 x 1024 pikslit. Esialgne skänneri prototüüp on suur ja kohmakas, hõlmates terve kirjutuslaua pinna, kuid teadlaste arvates pole skänneri mõõtmete vähendamine suur probleem. Pigem on probleemiks hetkel see, et lehtede kiirel keeramisel kipub osa neist vahele jääma.

Sarnase süsteemi kaitsmiseks on patendi võtnud ka Google, kes muu hulgas kogub tuntust ka raamatute massilise skaneerimise ja internetis kättesaadavaks tegemisega. Google'i süsteem kasutab kahte kaamerat ja infrapuna-valgusallikat lehekülgede kõverdatusest tekitatud moonutuste hindamiseks.

Praegu töös olev skänner on üks mitmest robootikaprofessor Ishikawa projektist. Varem on ta tuntust kogunud robotiga, mis suudab õhust lendavaid objekte haarata ja palli triblada. Robot on varustatud kaameraga, mis aitab tal näha ja õigesti hinnata liikumisi, mis inimsilma jaoks on liiga kiired.

Lisaks arendab Ishikawa mikroskoopi, mis suudab silma peal hoida ühe bakteri tegemistel,  ning töös on ka süsteem, mis aitaks videomänge mängida vaid žestide abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles