MKM rõhutas Eesti kosmose arengukava vajalikkust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kosmosepoliitika kodulehest.
Fragment majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kosmosepoliitika kodulehest. Foto: www.mkm.ee/kosmos

Majandusministeeriumis tutvustati täna lähemalt Eesti kosmose arengukava vajalikkust ning ministeeriumite koostöövõimalusi selles valdkonnas.

Täna toimus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis kosmose maapealsete rakenduste alane kohtumine, millest võtsid osa ministeeriumide ja teiste kosmosega seotud ametkondade esindajad, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Koosoleku eesmärgiks oli tutvustada kosmosevaldkonna rakenduste kasutamist ja arendamist avalikus sektoris ning Eesti tänaseid arenguid töös Euroopa Kosmoseagentuuriga.

Koosolekul nenditi, et kosmosetehnoloogiad ja rakendused on Eesti jaoks väga olulised, arvestades selle valdkonna jõulist kasvu maailmas isegi majanduskriisi tingimustes. Tõdeti, et kosmoserakenduste arendamisel ning ulatuslikumal kasutusevõtmisel on ülioluline riigi kui eestvedaja roll.

Kosmosetehnoloogiad, eelkõige kaugseire ja satelliitnavigatsioon, on suure potentsiaaliga. Antud rakendustega tegeleb täna Eestis juba praegu üle poolesaja ettevõtte, mis võiks oma tooteid arendada või teenuseid pakkuda mitte ainult Eestis, vaid ka globaalselt.

Alates 2006. aastast on Eestis tegeletud aktiivselt oma kosmosepoliitika arendamisega. Astutud on olulised sammud koostööks Euroopa Kosmoseagentuuriga liitumise suunal, mille täisõiguslikuks liikmeks on Eestil plaanis saada 2015. aastaks.

Eelmise aasta novembris sõlmis Eesti Kosmoseagentuuriga Euroopa koostööriigi kokkulepe, mis annab Eestile õiguse hakata ette valmistama ettevõtete ning teadus- ja haridusasutuste koostööprojekte kosmosetehnoloogiate ja nende maapealsete rakenduste arendamiseks.

Lisaks on hetkel käimas Eesti esimese satelliidi - ESTCube-1 arendustöö. Satelliit on plaanis orbiidile lennutada 2011.aastal, mistõttu käivad ka ettevalmistused Eesti ühinemiseks avakosmoselepinguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles