Komisjoni nõunik: kasutatud autode turg ELis on probleemne, Eestis veelgi probleemsem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autod. Foto on illustratiivne.
Kasutatud autod. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijaküsimuste peadirektoraadi nõunik, majandusteadlane Emanuele Ciriolo märkis täna Tallinnas toimuval rahvusvahelisel tarbimiskeskkonna arengu konverentsil oma ettekandes, et kasutatud autode turg on Euroopa Liidus üldiselt probleemne, kuid Eestis on see võrreldes teiste liikmesriikidega veelgi probleemsem.

Ciriolo sõnul toimib turg hästi, kui tarbijatel on õigused, nad on hästi informeeritud ja neil on oskused ning kindlus oma õigusi ja olemasolevat teavet kasutada. «Kasutatud autode turul aga esineb info asümmeetria: paljud autol esinevad probleemid on teada müüjale, aga varjatud ostjale. Paljud müüjad soovivadki seda asümeetriat säilitada, kuna tahavad saada suuremat kasumit.»

Ostja jaoks on turuteabe kogumine kulukas, samuti ajamahukas. Seda protsessi tuleks muuta tarbijate jaoks odavamaks ja turgu reguleerida. Samuti on oluline tarbijaid harida, lausus ta.

Ciriolo tõi välja, et lisaks riigi ja ettevõtjate panusele saavad tarbimiskeskkonna parandamisele kaasa aidata ka tarbijad. «Tarbijad võiksid anda tarbijakaitseametile tagasisidet oma ostukogemuste kohta kasutatud autode puhul. Ostjale võib tunduda, et tagasiside andmine ei anna talle midagi positiivset, kuid pikemas perspektiivis annaks see parema pildi kasutatud autode turust ning aitaks teisi tarbijaid ostuotsuste tegemisel,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles