Piraattarkvara tõttu jääb saamata 250 miljoni ulatuses makse

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Eile avaldatud Business Software Alliance’i uuringust selgub, et 50 protsenti Eestis kasutatavast tarkvarast on piraattarkavara, mille kasutamise tõttu jääb riigil saamata veerand miljardi krooni ulatuses makse.


Microsoft Eesti kinnitusel avab piraattarkvara kasutaja kurjategijatele ise sissepääsu oma arvutisse.

«Piraattarkvaraga kaasneb puudulik turvalisus - ligi 90 protsenti piraattarkvarast on nakatatud viiruste ja muu pahavaraga,» ütles Microsoft Eesti tootejuht Pert Lomp.

«See võimaldab häkkeritel kontrollida arvutis liikuvat infot, sealhulgas pangaparoole ja muid salajasi isikuandmeid. Nakatatud arvutitest liiguvad viirused edasi ja seega seatakse ohtu kõik internetti kasutavad inimesed.»

Ebaseadusliku tarkvara kasutamine pärsib ka Eesti IT-sektori arengut, kuna saamata jäänud tulu tõttu jäävad loomata uued töökohad ning innovaatilised lahendused.

«Lisaks jääb riigil piraattarkvara tõttu saamata makse ligi 250 miljoni krooni eest – see on raha, mida saaks kasutada elukeskkonna parandamiseks, eriti praegustes keerulistes majandustingimustes,» ütles Lomp.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles