Varukoopiaid saab teha ka internetti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pea iga arvutikasutaja on kokku puutunud olukorraga, kus tema arvutist on mõni fail kogemata kustutatud või halva õnne korral kõik andmed pärast riket hävinud. Selle vastu aitab varundamine ehk tagavarakoopiate tegemine, kuid ka see ei pruugi tavakasutajale lihtne olla, kirjutab Digitarga tehnoloogiablogi kaastoimetaja Sander Hüüs.


Tavaliselt on varundamise all silmas peetud koopiate tegemist kas CD- või DVD-plaadile, aga ka välistele kõvaketastele. Lisaks eelnimetatud võimalustele saab varukoopiaid teha internetti, mis on tavakasutajale eriti mugav.

Varundamine internetis pakub mitmeid eeliseid, millest esimeseks võib pidada automaatsust. Varukoopiate tegemine on kõige kasulikum just siis, kui seda teha regulaarselt. Pakutavad teenused hoolitsevad ise selle eest, et õigel ajal koopiad tehtud saaks.

Kasutaja peab paigaldama vaid teenusepakkuja programmi, mille abil saab määrata, milliseid faile ja katalooge varundatakse. Edaspidi on protsess automaatne ega vaja kasutaja sekkumist.

Teise eelisena saab tuua välja andmeturve laiemalt. Netiteenusena pakutav varundamine krüpteerib andmed ehk salastab need. Turvalisuse seisukohast on oluline, et varundatud andmed asuvad füüsiliselt arvutist eemal.

See on tähtis seepärast, et näiteks tulekahju või varguse korral on varundatud andmed turvaliselt oma kohas ega satu koos arvutiga ohtu. Samas tähendab see, et nendele on võimalik olenevalt teenusepakkujast ligi saada ka erinevatest internetti ühendatud arvutitest. Andmevarundust pakkuv ettevõte hoolitseb selle eest, et klientide failid oleksid turvalises ruumis, kus need on kaitstud varguse, uputuse, aga ka näiteks elektrikatkestuste eest.

Kolmas oluline tegur on varundamise hind. Internetist otsides leiab küllaldaselt teenusepakkujaid, kes pakuvad piiratud mahus isegi tasuta varundamist. Levinud on, et ettevõte pakub näiteks kahe gigabaidi varundamist tasuta, suuremate andmemahtude korral lisandub tasu. Kaks gigabaiti on küllaldane suure hulga tekstidokumentide varundamiseks, samuti väiksema koguse piltide arhiveerimiseks.

Üle interneti varundamise miinusena võib tuua välja usalduse küsimuse – teenusepakkuja asub tihtilugu välismaal ja kasutajal puudub temaga otsene kontakt. Seega on tegemist teataval määral pimesi usaldamisega.

Vähemoluline pole ka nüanss, et tegemist on erafirmadega, kes võivad näiteks tegevuse lõpetada. Usaldusväärsed ettevõtted annavad sellisel puhul aegsasti eelseisvast teada, et kliendid saaksid oma failid tagasi võtta ja vajadusel uues kohas arhiveerida.

Teenusepakkujaid on mitmeid

Nagu eespool mainitud, pakuvad paljud teenusepakkujad varundamise teenust tasuta. Üks neist on Mozy (www.mozy.com). Pärast edukat registreerimist tuleb alla laadida MozyHome Remote Backup’i nimeline tarkvara. Viimane töötab nii Maci kui Windowsi keskkonnas.



Sõltuvalt internetiühenduse kiirusest ja valitud varunduspaki suurusest võib esimene andmete internetti saatmine kesta mitmeid tunde. Arvestada tuleb ka krüpteerimisega, mis nõuab arvutilt intensiivset tööd. Seetõttu võiks esimese varundamise jätta näiteks öisele ajale. Edasised varundused on juba kiiremad – laetakse üles vaid muudetud ja juurde lisatud failid.

Kui oled mõne Microsoft Live teenuse kasutaja, saad tasuta SkyDrive’i nimelise teenuse andmete hoidmiseks 25 GB ulatuses. Tõsi, ükski varundatav fail ei tohi olla suurem kui 50 megabitti. Selliste failide varundamiseks peab tasuma.

SkyDrive sobib kasutamiseks Windowsi kasutajatele. My Computeri jaotusesse luuakse uus kaust, mis on ühendatud teenusepakkujaga ja kõik seal olevad failid varundatakse üle interneti automaatselt.

Piltide varundamiseks oma võimalused


Pildifailide varundamine on muutunud eriti oluliseks digifotograafia levikuga, tänu millele on pea igaühel meist suur kogus fotosid, mis arvutis omajagu ruumi võtavad. Seetõttu ei piisa piltide varundamise puhul tasuta pakutavast kahest gigabaidist.

Google pakub 20 gigabaidi ulatuses varundusteenust viie dollari (ca 60 krooni) eest aastas. Selle raha eest on võimalik varundada umbes 13 000 fotot, mis peaks tavakasutajale küllaldane olema.

Olgu siiski mainitud, et tegemist ei ole otseselt varundamiseks mõeldud lahendusega. Ent pildipanga juba kord üles laadinuna hoitakse edaspidi veebialbum ja arvutis olevad pildid sünkroonis.

Soovitan uurida ka neid teenusepakkujaid:
www.idrive.com
www.SpiderOak.com
www.backup.fabrik.com
www.adrive.com – tasuta tervelt 50 GB

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles