Xperia X10 - Sony Ericssoni esimene Android-telefon

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sony Ericsson

Aprilli algul jõudis Eesti poelettidele Sony Ericssoni värskeim nutitelefon, mis esitab väljakutse nii iPhone’ile kui ka seni Androidi operatsioonisüsteemi valitsenud HTC’le.


Xperia X10 on Sony Ericssoni esimene Android-tarkvara kasutav telefon, mida tehnoloogiafirma on pikalt ja hoolikalt ette valmistanud. Hinnaklassilt ja omadustelt tipptelefonide hulka kuuluv seade on suunatud nii multimeedia kui sotsiaalvõrgustike kasutajatele.

Esmapilgul ootamatult suur

Poeriiulil pikkuse järjekorda võttes on X10 üks suuremaid telefone. Selle neljatolline ekraan mõjub massiivselt, kuid pärast mõningast kasutamist õpib seda hindama.

Kirgas ekraan ja selle hea resolutsioon mahutavad ekraanile palju väärtuslikku. Eriti kasuks tuleb suur ekraan näiteks internetis surfates, kuna kasutaja silme ette manatakse suhteliselt suur osa veebilehest.

Kaks korda soovitud artiklil vajutades suurendatakse seda piisavalt suureks, et lugemisega algust teha. Kuid telefoni esimene miinus tuleb siin samuti välja – puudub mitme vajutuse tugi (inglise keeles multitouch).

Ühest küljest ei võimalda seda kasutatav Androidi vana versioon. Kas aga riistvara multitouch’i toetab, selgub siis, kui sügis lähemale jõuab, sest uudised selle kohta on vastukäivad.

Sony Ericsson on lubanud, et telefoni paigaldatud Android 1.6 on võimalik tulevikus uuendada värskeima versiooni vastu (mida juba kasutab näiteks HTC Desire ja Nexus One). Versiooniuuendusega muutub paremaks aga ekraan, sest praegune tarkvara toetab 65 000 värvi, uuenenud Android aga 16 miljonit.

Kuna tegemist on puutetundliku ekraaniga telefoniga, siis igasugune kirjatöö tuleb ära teha virtuaalsel ekraanil kuvataval klaviatuuril. Siin on neljatollisest ekraanist palju kasu, sest erinevalt väiksematest ekraanidest on X10’l jäänud iga «klahvi» jaoks rohkem ruumi ja sellel kirjutamine on üllatavalt mugav.

Mugandatud kasutajaliides

Androidi mugandamise kroonimata kuningaks on HTC, kelle Sense nime kandev kasutajaliides on võitnud paljude kasutajate südamed. Ka Sony Ericsson on näinud palju vaeva, et muuta X10 kasutamine tõeliselt heaks.

Pingutuste eest tuleb müts maha võtta, sest X10 näeb ilus välja mitte ainult korpust vaadates, vaid ka ekraanipilti jälgides. Mugandamise kaks peamist märksõna on Timescape ja Mediascape lahendused, millest esimene keskendub sõpradega suhtlemisele sotsiaalsetes võrgustikes.

See näitab ajalises järjestuses kõikide sõprade kirja pandut, kogudes kokku nii Facebookis, Twitteris öeldu kui ka sissetulnud e-kirjad ja SMS-sõnumid.

Nagu nimigi viitab, keskendub Mediascape multimeediale, kuvades käepärasel kujul viimati kuulatud muusikapalad ja vaadatud videod, samuti telefoni endaga tehtud fotod. See võimaldab kiiresti ligi pääseda oma lemmikmuusikale, valida lugusid nii üksikuna kui albumi kaupa.

Aku peab vastu vaid ööpäeva

X10 on võimas telefon. Selle suur ekraan ja pakutavad võimalused nõuavad omajagu energiat ja paraku pole seda X10’l just kuigi palju. Nädal-kaks kestnud kasutamine näitas, et ööseks tuleb telefon juhtmega seina külge jätta.

Vaid siis võib kindel olla, et järgmine päev telefon ära ei kustu. Muidugi saab energia tarbimist vähendada, kui lülitada välja juhtmevaba internet, bluetooth ja muuta ekraani heledusaste võimalikult madalaks.

Kuid isegi siis sööb telefon omajagu energiat. Aku laadimine toimub läbi väikese USB-pesa, mis lubab telefoni laadida nii arvutiga ühendades kui adapterit kasutades seinakontaktist.

Ilus ja võimas

*Kiire 1 GHz protsessor
*Suur 4-tolline ekraan
*Nüüdseks vananenud Android on uuendatav peagi uuele versioonile
*Sony Ericssoni unikaalsed lisad multimeediale ja sõpradega suhtlemiseks
*Hind ligemale 9000 krooni on võrreldav teiste tootjate tippmudelitega
*Android Marketist saab telefoni laadida tasuta tarkvara

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles