Autode elektroonika on kergesti rünnatav

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Elektroonika mängib automaailmas üha suuremat rolli ning mida kallim ja luksuslikum sõiduk on, seda enam selle pradale kõikvõimalikke mikroskeeme, juhtmeid ja trükkplaate kuulub. USA teadlaste sõnul pääseb aga autode elektroonikat üsna kergesti segama.


Näiteks on võimalik osa mudelite pidurisüsteemi tööd niimoodi segada, et ka jõuga pedaali surumisest pole peaaegu mingit abi. Ligipääsuks on vaja vaid sisestada vastav kaugjuhitav seade auto diagnostikasüsteemi portidesse, vahendab Autonet.ee.

Lisaks pidurisüstemile õnnestus teadlastel «hulluks» ajada katseauto spidomeetri näidik, avada ja sulgeda uksi, viia rivist välja konditsioneer ja multimeediasüsteem.

Teadlaste eesmärgiks polnud inimeste hirmutamine, vaid tootjate tähelepanu juhtimine elektroonika kaitsmise vajadusele.

Muide, juba 2008. aastal näitasid Saksa teadurid võtmeteta sisenemise puldi signaale kopeerivat seadet, mis võimaldas ligi saja meetri kauguselt kõikide teatud marki ja kindlate mudelite uksed ilma probleemideta avada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles