Swedbank: eestlased eelistavad uue auto liisimisel väikeautot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota.
Toyota. Foto: AFP / Scanpix

Eraklientide poolt liisitavate uute autode pingerida juhivad Eestis väikeautod ja väikesed keskautod, Lätis ja Leedus maasturid ja sportautod, selgus Swedbanki Balti riikide liisinguturu analüüsist.

Väikeautode klassi liigituvad sõidukid olid eelmisel aastal Eestis liisinguga soetatud uute autode pingereas esikohal üle 40 protsendi. Samas eelistasid leedulased ja lätlased liisida uute autode korral pigem maastureid ja sportautosid. Maasturid ja sportautod moodustasid Leedus veidi üle poole liisinguga soetatud uutest autodest, Lätis üle 40 protsendi. Eestis liisiti maastur või sportauto iga kolmanda uue sõidukina, mis tõstis need uute sõidukite seas eelistuselt teisele positsioonile.

Kui Eestis ja Lätis juhtisid eelmisel aastal kõikide liisinguga soetatud sõidukite pingerida keskautod ja suured keskautod, siis Leedus kuulus liisijate eelistus sõiduki varaliigi alusel aga maasturitele ja sportautodele, mis moodustasid 39% kõikidest liisitud sõidukitest. Sarnasemad olid turud kasutatud autode osas. Liisinguga ostetud kasutatud sõidukitest eelistati keskautosid ja suuri keskautosid ning neile järgnesid maasturid ja sportautod.

Swedbanki erakliendi liisingu osakonnajuhataja Tarmo Ulla hinnangul kajastavad turgude erinevused ilmekalt liisijate eelistusi ja tarbimisharjumusi.

«Leedus on sõidukil veel eeskätt emotsionaalne ja staatust kandev eesmärk, mistõttu uute autode liisimisel on hinnatud kallimasse ja silmapaistvamasse varaliiki kuuluvad sõidukid. Eestis on ehk mõnevõrra enam levinud praktiline mõtteviis, mis ilmneb ka liisitava sõiduki valikul,» märkis Ulla.

Samas suurenes möödunud aastal igas riigis maasturite ja sportautode liisimine.

«Kõige rohkem ehk poole võrra Leedus, kuid ka Eestis kasvas selle varaliigi osakaal liisingutes 12%,“ märkis Ulla. Tema hinnangul on maasturite ja sportautode liisimise kasv indikaatoriks majanduses toimuvale. „Kui teatud sektoritele või ka majandusele tervikuna saabuvad nö head ajad, suureneb ka kõrgema hinnaklassiga sõidukite liisijate arv,» ütles Ulla.

Eraklientide poolt liisitavate sõidukite markide lõikes on Balti riigid üsna sarnased. Ulla sõnul eelistati autode liisimisel markidest Eestis Toyotat ja Volkswagenit, millele järgnesid võrdselt Škoda ning Audi. Leedus eelistati samuti Toyotat, Volkswagenit ja Audit.. Samal ajal Lätis olid eelistatud Volvo ja Volkswagen, millele järgnesid võrdse tulemusega Toyota ning Audi.

Uute autodena eelistati liisida Eestis Toyotat, Lätis Toyotat ja Škodat ning Leedus Škodat. Kasutatud autode liisimisel eelistati Eestis Toyotat, Volkswagenit ja Audit, Lätis Volvot, Volkswagenit ja Audit ning Leedus Volkswagenit, Toyotat ja Audit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles