Juuli toob muudatused Eesti domeenipoliitikas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

5. juuliks minnakse Eestis üle uuele domeenikorrale, mis muudab netiaadresside registreerimise senisest kättesaadavamaks.



.ee domeeni saavad juuli algusest registreerida ka eraisikud ja teiste riikide kodanikud, samuti on ühel inimesel võimalus registreerida mitu domeeni. Varem oli domeenide registreerimine piiratud juriidilistele ettevõtetele, kusjuures üks juriidiline isik sai registreerida ühe aadressi.

Uuenev kord viib domeeniregistreerimise samadele alustele teiste Euroopa Liidu riikidega.

«Internetil ja .ee domeenil on oluline roll riigi majanduse toimimises. Siin peame käituma kooskõlas arenenud maailma tavadega, olema kättesaadavad ja avatud,» kommenteeris Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts. «Eesti on uuele domeenikorrale üleminekuks valmis. On aeg alustada järgmise etapiga Eesti internetiajaloos.»

Domeeninimede registreerimine hakkab toimuma kahetasemeliselt, registreerijate teenindamine on delegeeritud registripidajatele.

Viimasteks on ettevõtted, kes lisaks domeenide registreerimisele pakuvad tavaliselt näiteks kodulehe majutamisteenust. See tagab, et kliendile oleks kõik kodulehe aadressiga seonduv võimalikult arusaadav ja vajalikud teenused saaks tellida ühest kohast.

«Meie eesmärk on, et domeeninimede registreerijatele oleks tagatud kvaliteetne registripidaja teenus, mis eeldab piisaval arvul turul omavahel konkureerivate registripidajate olemasolu,» ütles Kauts.
Uutele domeenireeglitele üleminek hõlmab ka vanade reeglite järgi registreeritud .ee domeene, mida on umbes

70 000. Ettevõtete ja organisatsioonide veebiaadresside haldajad peavad leidma registripidaja, kelle juures praegused domeeninimed uuendada tuleb.

Kiirustamiseks pole põhjust, sest 5. juulist algab kuuekuuline üleminekuperiood, mille jooksul vanad domeeninimed uuendada tuleb. Lisainfo aadressilt www.eestiinternet.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles