Kasutatud autode maaletooja: autode käibemaksumuudatus soosib maksupettusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoturg.
Autoturg. Foto: carsontheweb.com

Kasutatud sõidukite importija Mobile.ee juhataja Silver Havamaa sõnul soosib valitsuse planeeritav autosid puudutav käibemaksumuudatus maksupettusi.

Kuigi tänaseks on maksu- ja tolliamet viimase kahe aasta töö tulemusena saanud enam vähem kontrolli alla kasutatud sõidukite sektoris aastaid toimunud pettused, ehk riiulifirmadest enam ei müüda käibemaksulisi sõidukeid, hakkab Havamaa hinnangul hakkab planeeritav käibemaksumuudatus soosima hoopis füüsilisest isikust ettevõtlust.

«Kahjuks puudub viimase vastu võitlemiseks regulatsioon ja praegune seadusandlus põhimõtteliselt ei võimalda isikuid karistada ega neilt makse välja nõuda,» sõnas Havamaa.

Kuna Mobile.ee juhi sõnul saab ettevõtja käibemaksu soetatavalt sõidukilt tagasi ainult osaliselt ning erisoodustust sõiduki kasutamise eest tuleb ikka edasi tasuda, siis on majanduslikult mõistlikum soetada sõiduk juba enda kui eraisiku nimele. See aga viib just selleni, et turul hakkavad olema eelistatud seisus eelnevalt näiteks Lätis käibemaksust vabaks pestud autod.

«On ilmselge, et kui sõiduki ostjaks on eraisik, siis teda ei huvita kas müügihind on käibemaksuga või ilma, rolli mängib ainult soodsam hind,» sõnas Havamaa.

Tema sõnul viib sellise vägagi tõenäolise skeemi kasutusele võtmine selleni, et riik küll ühest kohast hakkab raha juurde saama aga teisest kohast see nö võetakse tagasi.

Havamaa leiab, et kuna on näha selget trendi, et ostma on hakatud just vähekasutatud autosid Euroopast, siis pigem võiks riik välja mõelda võimaluse, kuidas võtta raha sealt kust see oleks loogiline ja maksustada füüsiliste iskute ettevõtlus autoäris.

Samuti jääb riigil saamata erisoodustusmaks, kui sõiduk ostetakse füüsilise isiku nimele. Havamaale teadaolevalt on paljud ettevõtjad ja ka AMTEL teinud viimase suhtes tähelepanekuid rahanduskomisjonile, kuna väga paljud ettevõtted on jätkuvalt nõus tasuma erisoodustusmaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles