Turvaspetsialist: küberterrorismi pole olemas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börsi kirjad New Yorgis Times Square'il.
Tallinna börsi kirjad New Yorgis Times Square'il. Foto: Nasdaq OMX

British Telecomi (BT) turvatehnoloogia peaspetsialist Bruce Schneier leiab, et küberterrorism kui selline on meedia leiutis, tõeline oht küberruumis on tema hinnangul kuritegevus.

Schneieri sõnul oleks õigem nimetada seniseid küberrünnakuid huligaansuseks, mitte terrorismiks, kuna need ei ole põhjustanud suurt kahju ning neist on alati taastutud, vahendas ERR Uudised.

«Wall Street muudeti 11. septembri rünnaku ajal võimetuks, kuid see taastus mõne päevaga,» tõi Schneier näiteks, kõneldes ajakirjanikega Tallinnas toimunud küberkonverentsil.

«Kui ma ei saa lugeda emaili, siis see on puhkepäev, mitte terroripäev; kui mu naine tuuakse koju laibakotis, siis see on terrorism,» arvas Schneier, lisades, et USAs on olnud ka ulatuslikke elektrikatkestusi, mis on küll toonud kaasa rahalist kahju, kuid see pole veel terrorism.

«Me võime mõelda välja filmistsenaariume, kuid need on rumalad: kui tahad Wall Streeti võimetuks teha, siis pane pomm börsikorrusele, nii tehakse Wall Streeti võimetuks; küberterrorismi jutt on rumal, see on puhas meedia leiutis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles