Euroopa autoturg kasvas esimesel poolaastal 6,5 protsenti

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswageni logo
Volkswageni logo Foto: SCANPIX

Kogu esimese poolaasta ja kokku juba kümnendat kuud järjest on uute sõiduautode müük Euroopas kulgenud tõusvas joones. Käesoleva aasta esimese kuu kuuga on Euroopa autoturg 6,5% plussis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, vahendab autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liit (AMTEL).

Juunis kasvas uute sõiduautode müük Euroopa Liidu riikides 4,5% jagu ja üldse kokku müüdi juunis ligi 1,2 miljonit uut sõiduautot. Kuigi mõnedel suuremat turgudel jäi kasv tagasihoidlikuks – Suurbritannias 6,2%, Prantsusmaal 2,5% ja Saksamaal koguni langes 1,9% võrra, siis mitmetes keskmise suurusega ja väiksemates riikides kasvas müük paarikümne protsendi võrra.

Kuue kuu kokkuvõttes on uute sõiduautode müük peaaegu kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides plussis. Võrreldes eelmise aasta I poolaastaga on müüdud 400000 autot rohkem (2013. aastal 6,2 miljonit ja tänavu 6,6 miljonit).

Meie lähiriikides on uute sõiduautode müük kulgenud samuti edukalt, ja näiteks Lätis on I poolaastal kasv olnud 20,6%, Leedus 22,9%, Rootsis 17,7% ning isegi aasta algul majandusraskusi kogenud Soomes on kuue kuu kokkuvõttes autosid müüdud 4,6% võrra enam kui mullu.

Kuigi juunis jäi mõni suurematest autotootjatest ka väga napilt miinusesse, siis kuue kuu kokkuvõttes on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes müünud tänavu rohkem autosid praktiliselt kõik tootjad. Jätkuvalt müüb Euroopas enim uusi sõiduautosid Volkswageni Grupp, kellele järgnevad PSA, Renault, Ford, General Motors, Fiat, BMW, Daimler, Toyota jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles