Verstapost: müügile tuleb esimene hiinlaste Volvo

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volvo XC90
Volvo XC90 Foto: Volvo

Järgmisel nädalal veeretab Volvo rahva ette oma esimese hiinlastele kuulumise ajastul sündinud mudeli.

Uus maastur XC90 on mõeldud BMW X5 ja Audi Q7 rivaaliks ning toob valmistajate ootuste kohaselt kaasa ettevõtte uuestisünni.

Nagu kirjutab Financial Times, on 2010. aastal Fordi poolt hiinlaste Geelyle müüdud Volvo investeerinud 11 miljardit dollarit uue šassii ja mootorite ehitusse, vahetamaks välja Fordiga jagatud osad.

«See on meie esimene päris oma auto. Meie vaatevinklist on see auto ühtlasi sümboolne... Kui see ei toimi, siis on meil probleem,» ütles Volvo müügi- ja turundusdirektor Alain Visser.

Suurema osa viimasest kümnendist on Volvo virelenud 400 000 autose aastamüügi juures, samal ajal kui BMW ja Audi vastav näitaja on 1,6 miljonit.

«Volvo on selline vahepealne tegija,» ütleb üks aktiivne autotööstuse investor. «Nad ei müü nii palju nagu BMW või Audi, aga ka nende hinnad on kuskil massituru ja luksuse vahepeal.»

XC90 hakkab maksma 50 000 kuni 100 000 dollarit ning Volvo vibutab seda kui oma esimest mudelit, mis hinna poolest «sakslastele» kinda viskab. «Me teame, et meil on lõhe ja et me pole päris luks, aga selle autoga me tahame lõhe sulgeda. Hinda saab tõsta vaid atraktiivsemate autodega,» ütles Volvo tegevjuht Håkan Samuelsson.

XC90 peab kujutama endast läbimurdemasinat USAs ja Hiinas. Normaalkujul seitsme istmega džiipi pakutakse hiinlastele ka neljaistmelisena – võttes arvesse Volvo ja Geely nõukogu esimehe Li Shufu soovitusi.

Nimelt on Volvo disainereid valgustatud tagaistme tähtsuse suhtes hiinlasest autoomaniku silmis. Tagaistujaile pakub Volvo nüüd ka sigariniisutaja ja šampanjajahuti võimalust. «Li Shufu avas meie silmad ja näitas [need nüansid] kätte,» ütles Volvo disainijuht Thomas Ingenlath.

XC90 läheb internetis müüki tuleval kolmapäeval, aga kätte hakkab seda saama alates järgmise aasta avakvartali lõpust.

Praegune XC90, mida on müüdud üle 600 000 eksemplari, nägi ilmavalgust aastal 2002 – tegemist on tõelise «vanakesega».   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles