Swedbank ennustab automüügi viieprotsendilist langust

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud autode müügiplats.
Kasutatud autode müügiplats. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Swedbank ennustab, et ametiautode käibemaksustamise tõttu langeb tänavu autode müük aasta lõikes viis protsenti, ehk samapalju kui see mullu tõusis.

Panga autosektori juhi Allan Ehasalu sõnul mõjutas 1. detsembril 2014 jõustunud ametiautode käibemaksustamise seadus 2014. aastal uute autode müüki. «Selle seaduse varju oli läbi aasta tunda,» märkis ta. «Seaduse mõju kulminatsiooniks sai periood septembrist novembrini, mil uute autode müük ja keskmine tehingu hind oluliselt kasvasid.»

«Seadusest tulenevalt kasvas 2014. aastal hinnanguliselt uute autode müük viie protsendi võrra, samas on tõenäoline, et sama protsendi võrra on 2015. aasta müük ka väiksem,» ütles Ehasalu.

Ehasalu sõnul kasvas lisaks uute autode müügile juriidiliste isikute soetatud autode keskmine väärtus ligi 12 protsenti ning kasutusrendilepingud asendusid kapitalirendilepingutega.

«Kõiki neid muutusi võib pidada pigem turu reaktsiooniks seadusele ja need  lõppesid 1. detsembril 2014,» ütles ta. «Kas juriidiliste isikute kiiruga tehtud ostuotsused ennast ära tasusid ja kas seadusest said ettevõtjad ja riik sarnaselt aru, seda näitab juba 2015. aasta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles