Arvuti aitab metsa eksinud inimesi leida

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Urmas Luik

Metsa kadunud inimese leidmine on keerukas ettevõtmine, USA teadlastel on aga valmistanud arvutimudeli, mis võiks seda oluliselt kergendada. Nimelt suudab uus arvutimudel arvestada ümbritseva looduse iseärasusi ja selle põhjal välja pakkuda, kus eksinu tõenäoliselt asub.

Brigham Youngi ülikooli kraadiõppur Larry Lin koostas arvutimudeli, mis kasutab topograafilisi kaarte ja arvestab aega, mis on kulunud inimese kadumisest. Lini juhendaja professor Michael Goodrichi sõnul liigub looduses eksinud inimene edasi keskmiselt kolm kilomeetrit tunnis, mis ongi üks mudeli lähteeeldusi, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Kasutatav statistiline mudel põhineb Markovi ahelal. See matemaatiline konstruktsioon on kasutusel väga laialdaselt erinevates arvutimudelites, mille abil üritatakse modelleerida tulevikus asetleidvate sündmuste kulgu.

Nii hindab arvuti inimese käitumist siis, kui ta kohtub mäenõlva, veekogu või tiheda taimestikuga. Info looduse iseärasuste kohta saab mudel kaartidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles