Nokia trügib tagasi pildile

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia on erinevatel üritustel mitmel pool maailmas oma uut nutitelefoni N8 juba näidanud.
Nokia on erinevatel üritustel mitmel pool maailmas oma uut nutitelefoni N8 juba näidanud. Foto: Reuters/ScanPix

Maailma juhtiv mobiiltelefonitootja Nokia on kaotamas nii ostjaid kui ka uuendusliku ettevõte mainet. Olukorra parandamiseks on firma astunud esimesi tõsiseid samme.

Möödunud päevad on toonud Nokia peakorterist mitmeid olulisi uudiseid. Reedel teatas ettevõte, et firma praegune tegevjuht Olli-Pekka Kallasvuo astub tagasi ja tema asemel võtab juhtimise üle kanadalane Stephen Elop. Sellega saab Soome ettevõtluse au ja uhkus esimest korda välismaalasest tegevjuhi.

Nokia uuel tegevjuhil Step­hen Elopil on seljataga muljetavaldav karjäär erinevates tehnoloogiaettevõtetes. Viimaseid päevi töötab ta Microsoftis äriüksuse juhina, õige pea kolib aga elama ja töötama Soome. Enne seda on ta töötanud suurfirmades nagu Macromedia ja Juniper Networks.

Uus nutitelefon N8

Juhi toomine Ühendriikidest on Nokia jaoks põhimõtteline otsus. On ju ettevõte kaotanud ostjaid just nendes maades, kus üha suuremat populaarsust võidavad nutitelefonid. Põhja-Ameerika paksu rahakotiga tarbijad eelistavad Apple’i ja Blackberry telefone, kiiret tõusu populaarsuses on teinud ka Google’i arendataval Androidil põhinevad seadmed, mida toodavad eelkõige HTC, Samsung, Motorola ja teised. Maailmas endiselt kõige enam telefone müüv Nokia on aga hääbumas.

Uue tegevjuhi nimetamine rõõmustas ka investoreid, kes juba pikemat aega on avaldanud muret ettevõtte üha kahaneva konkurentsivõime pärast. Nokia aktsia hind tõusis uudise päeval oluliselt, süstides investoritesse uut usku. Eile tuli aga uudis veel ühe Nokia tippjuhi lahkumisest – ameti paneb maha mobiillahenduste üksust tüürinud Anssi Vanjoki.

Kuid loomulikult ei vii ettevõtet uuele tõusule lihtsalt uue juhi palkamine, vaid eelkõige kasutajate ootustele vastavate ja neid ületavate seadmete pakkumine. Täna Londonis algava iga-aastase tehnoloogiakonverentsi Nokia World raames esitletakse mitmeid uusi mudeleid.

Üks nendest, Nokia uus tipptelefon N8, on avalik «saladus» olnud juba kuid. Jutumärkides seetõttu, et kuigi ametlik esitlus leiab aset täna, on Nokia ise telefonist rääkinud ja seda näidanud juba mitu kuud. Ajakirjanikele demonstreeriti uut telefoni möödunud nädalal.

Majandusportaal e24 vahendab Espoos käinud ajakirjanike kogemusi. Kui seni on isegi kõige kallimad Nokia telefonid olnud plastikust ja nende ekraan on jäänud tugevalt alla konkureerivate tootjate pakutavale, siis kuu lõpul müügile jõudev telefon on hüpe õiges suunas. N8 on metallkorpusega ning pilt kuvatakse kirkale AMOLED-ekraanile. Ka puutetehnoloogiat on muudetud – varasema väga ebamugava takistusliku puuteekraani asemel kasutatakse ka oluliselt õrnemat puudutust registreerivat mahtuvuslikku ekraani.

See tähendab, et lõpuks ometi on Nokia puutetundlik telefon oma puute täpsuselt võrreldav näiteks iPhone’i Samsungi Galaxy S-i või HTC Desire telefonidega. Viimased on Eestiski ülimalt populaarsed, olles leidnud tee paljude nõudlike telefonikasutajate taskusse.

Kuigi esmapilgul ei pruugi seda märgata, on telefonil ka uus operatsioonisüsteem. Kasutatakse Symbiani värskeimat versiooni, mis küll varasemast visuaalselt kuigi palju ei erine. Endiselt saab koduekraanile kuvada erinevaid vidinaid, nii muusikamängijat, e-kirju kui ka sotsiaalsetes võrkudes sõprade poolt öeldut.

Muidu meeldivalt voolujoonelise N8 tagakülg paistab natuke kohmakas, kuna fotosilm ja selle ümbrus ulatub muust korpusest välja. Põhjus peitub suuremas pildisensoris, mis muidu ei mahtuvat korpusesse ära. Selle iluvea võib ehk andeks anda, kuna N8 on varustatud 12-megapikslise kaameraga, mis lubab võtta üles nii kvaliteetseid fotosid kui ka kõrgresolutsioonis videot. Nii fotosid kui videot on võimalik töödelda telefoni paigaldatud tarkvara abil.

Fookuses foto ja video

Kasutaja seisukohalt on Nokia N8 eeliseks konkurentide ees ka tasuta kaasa tulev hääljuhtimisega navigatsioonitarkvara, mis toimib väga hästi tänu tundlikule GPS-vastuvõtjale. Telefon suutis oma asukoha GPSi abil tuvastada isegi siseruumis.

Lõppkokkuvõttes saab aga iga telefoni puhul otsustavaks, kuivõrd mugav on seadme kasutajaliides ja milliseid lisarakendusi saab funktsionaalsuse tõstmiseks paigaldada. Ka selles osas võib oodata alanud Nokia Worldilt uudiseid – tarkvaraarendajatele pakutakse mitmeid uusi tööriistu, et viimased saaksid Symbiani platvormile atraktiivseid rakendusi luua. Nii iPhone’ist kui Androidist on Symbian selles osas aastaid maas.

Nutitelefon Nokia N8
•    Uus operatsioonisüsteem Symbian 3
•    AMOLED-puuteekraan
•    Metallist korpus
•    Müüki jõuab eeldatavasti
oktoobri lõpus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles