Sillat: eestlased saastavad mitmel põhjusel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ummik Pärnu maanteel
Ummik Pärnu maanteel Foto: Indrek Siitan

Üks põhjusi, miks eestlaste ja teiste ida-eurooplaste autod eraldavad süsihappegaase Euroopa keskmisest enam on see, et me ostame universaalseid autosid, ütles Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liidu juht Arno Sillat.

Ta sõnas, et eestlastel ei ole suure auto iha, sest uutest autodest moodustavad luksusmrgid vaid 0,5 protsenti ning eestlaste autod on suhteliselt suure kütusekuluga. Eestlane ei osta pisikesi autosid, mis on sobilikult peamiselt linnas liikumiseks.

«Maanteel on need küllalt ohtlikud, kui avarii juhtub,» ütles Sillat, kelle sõnul pole pisiautodel piisavalt kaitset ümber sellisteks juhtudeks. Lisaks on pisiautod üsna kallid. «Eestlane ei luba endale peres mitut autot.»

Seega ostab eestlane endale universaalse auto – kas universaali või neliveoga. Midagi sellist, mis viib äärelinnast või põllult õigeaegselt tööle. Sillati sõnul sai trend alguse 2000ndate alguses, kui linnaääre põllud majadega täideti.

Kuigi linna saab ka pisiautoga ei ole ta piisavalt universaalne. «Alati ei saa sellega teedest läbi ja ka piisavalt vedada,» ütles Sillat. Maastureid ostavad eraisikud firmadest rohkem.

Just sel põhjusel pane ka kütuseaktsiisi tõus ostma ka säästlikumat autot - praeguse aja suuremad autod on pisikeste autodega võrreldes juba üsna keskkonnasäästlikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles