Uue ussviiruse sihtmärgiks võis olla Iraani tuumajaam

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix.

Juulis avastatud Stuxnet nimeline ussviirus on vist seni keerukaim omalaadsete seas ning tänaseks on ussviirust lahkavad turvaspetsialistid esitanud ühe tööversioonina arvamuse, et Stuxnet võis olla loodud Iraani tuumajaama ründamiseks.


Stuxneti, mis peamiselt levib Iraanis, Indias ja Indoneesias, peetakse kõrgel tasemel professionaali kätetööks ja selle eesmärgiks arvatakse olevat millegi suurema halvamine, kirjutatakse Developers Teami blogis.

Spetsialistide sõnul ei ole nad enne midagi nii keerulist ja peent ussviiruste hulgas näinud. 

Kõrgelt tunnustatud tööstussüsteemide turvaspetsialist Ralph Langer teatas oma analüüsis, et ussviiruse sihtmärgiks on Siemensi loodud ning tööstuste jaoks mõeldud tarkvarasüsteemid ja ühe võimaliku sihtmärgina tõi ta välja Iraani tuumareaktori, mille asukohaks on Bushehr.

Ussviiruse tegevust iseloomustab ta järgmiselt: tegemist on sabotaažiga, mis on suunatud ühele spetsiifilisele protsessile ning tulemused ei ole nähtavad operaatoritele ja hooldusinseneridele.

Ründaja valduses on hulgaliselt sihtmärgi kohta käivat sisemist teavet, samuti sisaldab viirus endas hulgaliselt erinevat oskusteavet süsteemide ründamise kohta, sest kasutatud on väga erinevaid meetodeid ning pigem on autoriks mõni meeskond, kuhu kuulub nii tugevaid küberkriminaale kui ka tööstusseadmete eksperte.

Pikemalt saab uue ussviiruse kohta lugeda siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles