Järgmistel valimistel saab hääletada ka mobiil-IDga

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Valitsus kiitis täna heaks infoühiskonna edendamise 2010.-2011. aasta investeeringute kava muutmise, mille tulemusena peaks saama märtsis toimuvatel riigikogu valimistel elektroonilise hääletamise kasutamisel isikut identifitseerida ning digitaalset allkirja anda ka Mobiil-ID lahendust kasutades.

Investeeringute kava maksumus 2010. ja 2011. aastal kokku on 95,38 miljonit krooni ning see raha saadakse struktuurivahenditest (ERDF).

Projekt näeb ette, et hiljemalt 2011. aasta esimeses kvartalis hakkab politsei- ja piirivalveamet ühe digitaalse isikutunnistuse liigina välja andma m-ID sertifikaate, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

M-ID sertifikaadi taotluse esitamine hakkab toimuma läbi loodava iseteenindusportaali ja taotluse menetlemine ning väljaandmine hakkab elektroonilises keskkonnas toimuma automatiseeritult.

Eestis toimib m-ID lahendus alates 2007. aastast. MKM on hinnanud mobiilse ID samaväärseks ID-kaardiga ning alates 2007. aastast on m-ID-ga saanud teostada samu teenuseid, mis ID-kaardiga.

Erandiks on olnud e-valimised, kus inimestel on olnud vaja kasutada kas ID-kaarti või passi. Järgmistel valimistel  saab aga isik ennast autentida ka juba mobiilse isikutunnistusega.

Analoogselt praeguste m-ID lahendustega tagatakse projekti teostumisel mobiilse isikutunnistusega digitaalse allkirjastamise võimalus.

Projekti tulemusena paraneb Eesti isikutunnistuse omanike juurdepääs pakutavatele e-teenustele.

Analoogselt praeguste m-ID lahendustega tagatakse elektrooniline asjaajamine mobiilsetes seadmetes ning arvutites ja nutitelefonides, kus puudub ID-kaardi lugeja.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles