Androidi kasutajaid ähvardab MMS-i teel levitatav viirus

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Androidi stend maailmamessil
Androidi stend maailmamessil Foto: GUSTAU NACARINO/REUTERS

Kõigil Androidi mobiiltelefone kasutavatel inimestel tasub neil päevil pöialt hoida, et neile ei saabu MMS’i teel levitatav viirus, mis telefoni korralikult rivist välja võib viia.

Turvalisuse eksperdid ettevõttest Zimperium on avastanud turvaaugu, mis võimaldab ründajail saada kontrolli alla ohvri telefoni, kui viimastele on saadetud viirusega nakatatud videosõnum. Eriti ohtlikuks muudab viiruse asjaolu, et MMS-i saanud kasutajad ei pea kohati tegelikult mitte midagi tegema, et oma telefon nakatada, teatab NPR.

Kui telefonidesse sisseehitatud sõnumivahetuse programmiga ei juhtu enne sõnumi nägemist midagi halba, siis videosõnumeid kasutajate jaoks eeltöötlev Hangouts paneb viiruse tööle ilma kasutaja initsiatiivita.

Turvalisuseksperdi Joshua Drake sõnul võivad kurjategijad teha nakatanud telefoniga mida iganes – kopeerida sellest andmeid või neid kustutada, võtta kontrolli alla telefoni mikrofon ja kaamera, et see läbi kasutaja tegemistega jooksval kursis olla.

Google on juba turvaaugu avastanud ja edastanud telefonitootjatele parandus sisaldava uuenduse. Paraku on see tänaseks jõudnud vaid Nexuse ja Blackphione telefonideni, samas kui Samsungi, HTC ja teiste tootjate telefonid on jätkuvalt ohustatud.

Android on maailma populaarseim telefonides kasutatav platvorm – see jooksutab ligi 80 protsenti telefonidest.  99 prostenti maailma telefoniviirustest on loodud just Androidi telefonide ründamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles