Nokia on tagasi - telefoni asemel virtuaalset reaalsusust loova imetootega

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia Ozo
Nokia Ozo Foto: Nokia

Kunagisest Nokia suurkorporatsioonist jäid pärast tehingut Microsoftiga Soome kolm tegevusharu ning nüüd on üks neist – Nokia Technologies - tulnud välja uue tootega tarbijaile.

Los Angeleses mõne tunni eest tutvustatud seadme nimeks on Ozo ja tegemist on uue põlvkonna 360-kaaridst videot ja heli jäädvustava kaameraga. Paraku pole tegemist tavatarbijaile vaid professionaalsetele sisutootjatele mõeldud tootega, teatab Cnet.

«Ozo eesmärgiks on pakkuda virtuaalse reaalsuse loojatele järgmise laine innovatsiooni, andes professionaalide kätesse võimsad tööriistad pakkumaks inimestele üle maailma hämmastavaid elamusi,» ütles Nokia Tecnologies president Ramzi Haidamus. «Me ootame, et virtuaalne reaalsus suurendab peagi radikaalselt viise, kuidas inimesed omavahel suhtlevad ja ühendavad oma lugusid, meelelahutust ja maailmasündmusi.»

Sügisel müügile jõudev uus kaamera on võimeline salvestama stereoskoopilist 3D-videot ja ruumilist heli kaheksa sünkroniseeritud globaalse katiku ja sama hulga mikrofonidega. Salvestatut saab seejärel avaldada VR-seadmetega, nagu näiteks juba müügil olevate spetsiaalsete kõrvaklappidega.

Foto: Nokia

Nokia on saanud seega konkurendiks näiteks kaameravalmistajale GoPro, kes teatas hiljuti, et tuleb sel aastal välja kuue kaameraga sarnase tootega.

Virtuaalse reaalsuse (VR) loomisest on saanud viimastel aastatel reaalmaailmas omaette tööstusharu, mille väärtuseks on hinnatud 7 miljardit dollarit. Ainuüksi viimasel kõrgtaseme videomängude konverentsil Electronic Enetertainment Expo esitles oma virtuaalse reaalsuse tooteid 27 ettevõtet.

Eelmisel aastal teatas peaaegu iga suurem tehnoloogiaettevõte plaanist siseneda VR-turule. Näiteks ostis Facebook märtsis 2 miljardi dollari eest VR-peakomplektide tegija Oculus. Google tuli välja nutitelefonidele mõeldud peakomplektiga nimega «Cardboard». Ka Apple sai patendi VR-toote loomiseks.

150 aastat tagasi asutatud Nokia lahkus mobiiliärist möödunud aastal, kui Microsoft ostis selle haru 7,2 miljardi dollari eest.  Nokia Tecnologies on seatud arendustega ka Eestis, kus ta rajab Tele2-le mobiilsidevõrke – näiteks asuti mõne nädala eest uuendusema pakkuma 4G sidet kasutades selles 3G võrku.

Eelmisel nädalal sai Nokia Euroopa Komisjonilt heakskiidu ostmaks 16,6 miljardi dollari eest Prantsusmaa telekommunikatsiooniettevõte Alcatel Lucent. Ostu eesmärgiks on luua kahe ettevõtte ühendamise teel paremad võimalused konkureerimaks just võrgutehnoloogia vallas turu suurtegijate Ericssoni ja Huaweiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles