Anto Veldre: Lippmaa tabas õigesti ära globaalseid suundumusi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Veldre
Anto Veldre Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Infoturbeeksperdi, publitsisti ning praeguse Riigi Infosüsteemi Ameti analüütiku Anto Veldre sõnul on lahkunud Endel Lippmaal jääv koht ja roll Eesti e-riigi arenguloos.

«Mina kohtusin Endel Lippmaaga EENetis töötades umbes 20 aastat tagasi. Akadeemik Lippmaa on olnud üks neid haruldasi inimesi, kes oma erudeerituse tõttu suutis õigesti ära tabada globaalseid suundumusi ning neile ka adekvaatselt reageerida,» ütles Anto Veldre Endel Lippmaad meenutades.

Veldre sõnul jääb Eesti rahvas teda mäletama põhiliselt kahe sündmuse tõttu - Molotov-Ribbentropi pakti koopia hankimine USA Kongressi raamatukogust 1980-ndate lõpus ning satelliiditaldrikutega interneti toomine Eestisse aastal 1992.

«Internetil oli tegelikult mitu võimalikku arenguteed. Eesti järgis võrgu algusaegadel selgelt mittekommertsiaalset arenguviisi. Internet toodi kõigepealt ülikoolidesse, kus lõpptarbija sai sellele ligipääsu tasuta. Nii tekitati vaid mõne aasta jooksul säärane nõudlus Interneti järele, mida alternatiivse, kommertsiaalteenusel põhineva mudeli puhul ei oleks pruukinud tekkida,» ütles Veldre.

«Just 1990-ndate keskpaigast pärit idealistlikud, ehkki tänapäevaks mõneti naivistlikud vaated arvutivõrgule kui ühendavale ning edendavale jõule viisid Eesti IT-kultuuri tasemele, kus juba meie ise suudame maailmale midagi pakkuda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles