ITL: Endel Lippmaa püstitas Eestile kasu toovaid eesmärke

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jõema
Jüri Jõema Foto: LIIS TREIMANN/PM/EMF

Meie hulgast lahkunud Endel Lippmaal oli väga oluline roll Eesti kaasaegse side ja interneti taristu arenguloos, leiab oma järelhüüdes Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu tegevjuht Jüri Jõema.

«Just tema korraldas Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi, Rootsi Kuningliku Tehnikakõrgkooli ja Rootsi Kosmoseagentuuri koostöös 26. märtsil 1992 esimese interneti (TCP/IP) protokolli kasutava satelliitsideühenduse Eestisse,» ütles Jüri Jõema.

Esimesed .ee lõpulised domeeninimed võeti kasutusse pärast .ee tippdomeeni ICANN-is registreerimist 1992. aasta juunis just Endel ja Jaak Lippmaa poolt. Juba 15. juulil 1992 käivitati esimene Eestis asuv .ee primaarne nimeserver.

«Endel Lippmaa andis väga suure panuse tegutsedes vabatahtliku tööna Eesti tippdomeeni administraatorina kuni aastani 2013 ja andes selle siis ametlikult üle ITL-i ja valitsuse koostöös 2010. aastal asutatud Eesti Interneti Sihtasutusele,» lisas Jõema.

«Olles ise osalenud mitmetel interneti ja domeenihalduse arenguid puudutavatel aruteludel, saan kinnitada, et Endel Lippmaal oli iga teema kohta selge visioon ning ta püstitas laiemalt Eesti ühiskonnale kasu toovad eesmärgid,» ütles ITL-i tegevjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles