Postimehe tehnikakatse: maailma esimene mobiiltelefone laadiv kuvar

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 10.08.2015. Maailma esimene mobiiltelefone laadiv kuvar.
Tallinn. 10.08.2015. Maailma esimene mobiiltelefone laadiv kuvar. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Samsung esitles alles mõne nädala eest maailmale esimesi mobiiltelefone juhtmevabalt laadivaid kuvareid, panime tõenäoliselt mõne kuu pärast müügile jõudva kuvari funktsionaalsuse proovile Postimehe toimetuses.

Esmalt tootest endast: monitori mudeliks on SE370 ja sellest asutakse tootma 23,6- ja 27-tollist versiooni. Full-HD resolutsiooniga (1920x1080), 178-kraadise vaatamisnurgaga ja  AMD-värelusvastase tehnoloogiaga monitorid peaksid spetsifikatsiooni kohaselt olema võimelised laadima kõiki juhtmevaba tehnoloogiaga Qi ühilduvaid seadmeid. Mobiil tulevat selleks asetada lihtsalt monitori jalusele.

Võtan minagi ühe ettejuhtuva juhtmevaba laadimist toetava telefoni. Kell on 10.04 hommikul ja aku laetus 40 protsenti. Telefoni (S6) plaanin kasutada üsna tavapäraselt vaid mõne kõne vastuvõtmiseks, nii WiFi ja mobiilne andmeside on töös.

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Asetan mobiili kuvari jalusele – jaluse allosas süttis punane tuluke, telefonis kostab märguheli ning ekraanile ilmus oodatud tekst «laetakse juhtmevabalt». Telefoni ekraani väljalülimisel süttib ka telefonil punane laadimisele viitav tuli.

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Aga jätkem telefon laadima ja kirjeldagem veidi, mida see Qi-tehnoloogia endast ikkagi kujutab.

Sõna «Qi» tuleb hiina keelest ja tähendab see looduslikku energiat. Sellest tulenevalt tuleks seda sõna hääldada umbes midagi «tšii»-laadset. Tehnoloogia lõi Wireless Power Consortium, millel on liikmeid kokku 212 ja mille juhtorganisse kuuluvad sellised tuntud tegijad nagu Panasonic, Microsoft,  HTC, LG, Philips, Samsung, Sony ja paljud teised.

Selle maailmas praegu enimlevinud tehnoloogia mõtteks on laadida kõiki seda tehnoloogiat toetavaid elektroonilisi seadmeid kuni nelja sentimeetri kauguselt.  Täpsemalt toodab laadija rollis olev seada elektromagnetilise induktsiooniga magnetvälja, mis tekitab omakorda elektrivoolu laadimisalusel oleva seadme akude laadimiseks. Ehk siis: toimub induktsiooni  juhtmevaba ühesuunaline liigutamine seadmete vahel.

Kui 2009. aastal suudeti kanda sel viisil seadmete vahel kuni 5W tugevust elektrienergiat, siis sel aastal on jõutud juba 1 KW tugevuseni, mis peaks võimaldama laadida ka köögiseadmeid.

Aga vaatame kella ja see on saanud vahepeal 10:43. Selgub, et olen loonud olukorra, mida tavakontoris tegelikult ette ei tule – nimelt ei olnud kuvar ühendatud ühegi seadmega ja seetõttu uinuvasse olekusse siirdunud ja ka laadimise pooleli jätnud. Aku oli siiski 55 protsendi peale täitunud ja nüüd läheb kuvar HDMI-kaabliga arvuti külge ning laadimine jätkub täie hooga.

Seni veel muljetest seoses kuvari endaga. Kogu menüü on juhitav hoomatavalt kuvari tagaküljel all paremal asuva ühe nupu abil – sarnane mängukonsooliga: liiguta üles-alla-vasakule-paremale ja selekteerimiseks vajuta. Menüü on samuti lihtne ja intuitiivne.

Foto: Mobiilifoto

Pilt ise on tehase algseadena sätitud dünaamilise kontrasti peale ja seega on pilt rahulik ja pikaks töötegemiseks igati sobiv. Kuid saab minna veelgi kaugemale ja sisse lülitada Eye Saver Mode’i, mis muudab pildi lausa raamatusarnaselt rahulikuks. Tootja ise mainib selle režiimi kohta, et vähendatud on just sinise valguse ja väreluse kahjulikku mõju silmadele. Tavakontrastiks on kuvaril 1000:1.

Samas kõrval vaatab vastu Game Mode, mis optimeerib pildi mängijatele vastavaks. Heledust on võimalik reguleerida lausa kuni 300 cd/m2.

Eriti peaks mängimissõpradele meeldima asjaolu, et monitor võtab AMD tehnoloogia abil automaatselt üle ühendatud seadme kaadrisageduse, et viia miinimumini ekraani latentsus – reageerimisaeg mängija liigutusele.

Ka seda uudisnuppu kirjutades ei suuda minu silm eristada arvuti põhiekraani ja sünkroonis töötava kuvari pildi liikumise vahel. Tootja ise ütleb reaktsiooniajaks kuni 4 ms.

Seadme ühendamiseks on monitoril olemas üks HDMI, üks DisplayPort ja üks klassikaline D-Sub sisend.

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Samsungi teatel on monitoril olemas Maci ja varasemate Windowside kõrval ka täielik Windows 10 tugi. Eestisse võib see müügile jõuda oletatavalt oktoobris, Samsung ei ole veel teatanud monitori hinda.

Kell jõudis vahepeal saada 11:30, telefon sai laetud 81 protsendi peale ja aeg katse lõpetada. Kokkuvõttes tundub olevat hea vahendiga nii pikaaegseks kontoritööks kui hasartseks mängimiseks ning lisaks muidugi meeldiv võimalus vabaneda mobiililaadija kaasastassimisest ja pistikupesade otsimisest.

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Disain on monitoril samuti igati moodne – õhuke, poolläbipaistva raami ja sihvaka jalusega.

Lõpetuseks ka tootjapoolne kuvarit tutvustav video:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles