AMTEL: Tarbesõidukite müüginumbrid räägivad majanduse elavnemisest

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 2011. aastast peaministri kasutuses olev ametiauto Audi A8
Alates 2011. aastast peaministri kasutuses olev ametiauto Audi A8 Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tänavu on uute tarbesõidukite müük kasvanud eriti jõuliselt ja seitsme kuuga on müüdud tarbesõidukeid 23,7 protsenti enam kui möödunud aasta samal perioodil. 

Eriti on kasvanud kaubikute müüginumbrid. Kuigi teatud osa nendest kasvunumbritest tuleb kanda N1 tüübikinnitusega sõiduautode arvele, mis on otsene tagajärg aasta algul jõustunud seadusemuudatusele, pole need autod siiski olnud määravaks kasvavates müüginumbrites, kirjutas Autode müügi- ja teenindusettevõtete Eesti liit (AMTEL) uudiskirjas.

Auto Forte Peugeot keskuse juhataja Raido Toonekurg selgitas, et esiteks on kõrgetele müüginumbritele kaasa aidanud mitmete suurte autoparkide vahetus. «Näiteks Eesti Telekom, Eesti Post, Kaitsevägi ja mitmed teised. Mitmed nelja-viie aasta tagant toimuvatest autoparkide uuendamistest langesid käesolevale aastale.»

Samuti on AMTELi hinnangul sõidukite müüginumbrite kasvu põhjuseks asjaolu, et majandussurutise aastatel hoidsid ettevõtjad kokku ja üritasid vananevate tarbesõidukitega hakkama saada. Nüüd on aga hakatud neid välja vahetama.

«Natuke on ettevõtjate hulgas lisandunud ka selline käitumismall, et vana remontimise asemel on parem osta uus,» selgitas Raido Toonekurg oma kogemuste põhjal. « Lisaks on ju remondikulu selline kaval kulu, et välja läheb ehk vähe raha korraga, aga pidevalt ja aasta lõikes koguneb parajalt suur summa.»

Tarbesõidukite ostubuum näitab ka selgelt, et ettevõtjatel on hakanud veidi paremini minema või vähemalt on tekkinud optimism tuleviku suhtes, kirjutas AMTEL. «Tekkinud on teatav stabiilsus ja enam ei kardeta, mis saab kvartali või kahe pärast. Eufooriat küll pole tuleviku suhtes tekkinud, aga stabiilsus ja kerge majanduskasv on loonud optimistlikuma õhkkonna,» arvas Raido Toonekurg.

Ühe nüansina märkis Toonekurg ka tendentsi, mis mujal Euroopas juba mõni aeg tagasi tekkinud, aga nüüd juurdumas meilgi: «Olen tähele pannud, et mitmed väikeettevõitjad ei kasuta enam kahte autot, sõiduautot isiklikuks tarbeks ja väikekaubikut ehk nn pirukat tööasjade ajamiseks. Väikekaubikutel saab istmeid lisada või eemaldada ning kahe auto asemel kasutatakse peres vaid üht. See tendents on kindlasti lisandumas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles