Gartneri ennustus: kümme tähtsaimat tehnoloogiat 2011. aastal

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilvetehnoloogia reklaam.
Pilvetehnoloogia reklaam. Foto: SCANPIX.

Gartner on lisaks turu-uuringutele teinud ka ennustusi tulevikuks. Seekordne räägib kümnest tähtsaimast tehnoloogiast, mis ootavad meid ees järgmisel aastal, kirjutab ajakirja Arvutimaailm veebikülg.


Kümme väljavalitut avalikustati üritusel Gartner Symposium/ITxpo 2010.

Gartneri asepresidendi David Cearley sõnul peaksid kõik firmad lähima paari aasta jooksul nende tehnoloogiatega arvestama või vähemalt üle mõtlema, kuidas need võiksid muuta nende elu ja äri.

Pilvandmetöötlus

Siin pole kahtlust - sellest räägib iga teine IT seminar või konverents. Ka 2011. aasta CeBITi peateemaks on pilvandmetöötlus. 

Gartneri ennustuste kohaselt on 2012. aastaks paljudel suurfirmadel eksperdid või tiimid, kelle tööülesandeks on «cloudsourcing» ehk teenuste viimine pilve.

Mobiilseadmed ja meediatahvlid

Alates iPadist on tahvelarvutid lõpuks ometi jäänud tähelepanu keskmesse ja pole jäänud vaid mulliks suurtel IT messidel. 

Gartner ennustab, et selle aasta lõpuks on maailmas 1,2 miljardit nutikat käsiseadet, mis on võimelised m-äri teenuseid kasutama ja veebi ühenduma. See number muutub 2011. aastal märgatavalt - ikka suuremaks.

Sotsiaalkommunikatsioon ja koosöö

Gartner jagab sotsiaalkommunikatsiooni järgmiselt: sotsiaalvõrgud (MySpace, Facebook, LinkedIn ja Friendster), sotsiaalne koostöö (wikid, blogid, suhtlustarkvarad, meeskonnatöö vahendid kontoris, crowdsourcing), sotsiaalkirjastamine (YouTube ja Flickr), sotsiaalne tagasiside (YouTube, Flickr, Digg, Del.icio.us, Amazon).

Gartneri ennustuste järgi on sedalaadi sotsiaalkommunikatsioon integreeritud 2016. aastaks enamikesse ärirakendustesse.

Video

See pole küll uus meediavorm, kuid endiselt veel veidi vähem levinud kui muud meedialiigid internetis. Lähiaastatel video osa kasvab oluliselt.

Uue põlvkonna analüütika

Kui seni on ärid planeerinud oma tegevusi minevikuandmete põhjal, siis tulemas on uue põlvkonna analüütika, mis lubab modelleerida äriprotsesse tuleviku jaoks erinevate stsenaariumitega ja teha tulevikuotsuseid reaalajas iga muudatusega, mis äriinfosüsteemis tekib.

Sotsiaalanalüütika

See uus valdkond kirjeldab inimestevaheliste suhete, teemade ja ideede analüüsi. Sotsiaalanalüütika kasutab vahendeid sotsiaalvõrkude analüüsiks ja trendide leidmiseks. Kliendisuhetes arvestatakse rohkem sotsiaalvõrkude infoga.

Kontekstipõhine andmetöötlus

Lõppkasutajaga suheldes hakkavad infosüsteemid arvestama kontekstiga, kasutaja sidemetega ja varasema käitumisega. Gartneri arvates on 2013. aastaks rohkem kui pooltel Fortune 500 firmadest kontekstipõhise andmetöötluse kogemus.

Uut tüüpi mälud

Flash mälude võidukäiguga ähvardab seda tüüpi mälu enam imbuda ka salvestusseadmete ja operatiivmälude mängumaale. Flash-tehnoloogia asendab paljudes kohtades kõvakettad.

Üldlevinud andmetöötlus

Lähiaastatel hakkavad meie personaalsed arvutusseadmed sulanduma üldlevinud andmetöötlusvõrkudesse ehk siis näiteks firma võib teatud hetkedel haarata töökohtadel (või kodudes, kui nii on kokku lepitud) PC-d mõne suuremahulise arvutustöö tegemiseks.

Kangasinfrastruktuur

Põhimõttelt on see IT infrastruktuur või arvuti, mis pannakse kokku standardiseeritud plokkidest. Näiteks kangasarvuti võib kokku «kududa» protsessoriplokist, mäluplokkidest, isend-väljundplokkidest jne.

Suurem infrastruktuur «kootakse» kokku arvutusmoodulitest. Seda nimetataksegi kangasinfrastruktuuriks (fabric-based infrastructure ehk FBI).

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles