Kohtinguäpid kasutavad inimesi luba küsimata «kosjasobitajatena»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tinder.
Tinder. Foto: Tsering Topgyal/AP

Mitmed kontaktiloomise äpid – nagu näiteks Tinder ja Hinge, kasutavad partneriotsijate profiilides  «kosjasobitajatena» nende Facebooki sõpru viimaste käest selleks luba küsimata.

Nimelt annavad nende rakenduste kasutajad profiili luues loa ligipääsuks oma sõprade nimekirjale. Tagajärjeks on aga see, et need sõbrad ei pea ise mitte midagi selleks tegema, et nende  informatsioon sisalduks mõne kohtingurakenduse kasutaja vaates, vahendab The Daily Dot.

Facebooki kasutajatel endal puudub aga igasugune võimalus sellise tegevuse ärahoidmiseks – kui välja arvata inimese eemaldamine oma sõprade nimekirjast või oma Facebooki konto kustutamine.

Tagajärjed võivad olla aga ebameeldivad. Oletame, et inimese sõbranimekirjas on aastaid tagasi lisatud tuttav, kelle käekäigust ta enam mitte midagi ei tea. Kui nüüd kaks inimest sõpruskonnast kohtingurakenduses konto loovad ja näevad teineteise profiilis ühist tuttavat, siis võib see luua väärtõlgendusi nii inimese sotsiaalse kuuluvuse kui lähedase sõpruskonna kohta. Lisaks on inimene paratamatult seotud asjaoluga, et üks tema tuttavatest on otsustanud oma isikliku elu teistele tavapärasemast kättesaadavamaks teinud.

Ajakirjas Social Psychology Quarterly aasta alguses avaldatud uuringu kohaselt on üks kolmest peamisest põhjusest suhte jätkamiseks sõprade ja perekonna heakskiit kaaslasele.

«Kuigi Facebooki kasutustingimused võivad tehniliselt sellist kasutajaandmete levitamist lubada, on siiski lubamatu muuta inimesed vahenditeks kellegi kohtingukogemustes,» ütles New Yorgi küberõiguste liikumise juhatuse liige Cariie Goldberg. «Facebook peab seadetesse looma võimaluse sellise kohtingurakendustele andmete jagamise väljalülitamiseks.»  

Probleem on veel ka  selles, et isegi kui inimene on oma sõprade nimekirja muutnud Facebookis privaatseks, siis juhul, kui keegi sõpradest on andnud loa oma tutvusnimekirja avaldamiseks, see privaatsus kaob.

Facebooki pressiesindaja kriitikaga ei nõustunud. «Paljude rakenduste jaoks on ühiste tuttavate kaudu tekkiv sotsiaalne taust heaks võimaluseks luua usaldust ja panna inimesi tundma end palju mugavalt. Anname rakendustele selleks võimaluse, kuna tagame, et inimestel on kontroll vaid ainult nende enda informatsiooni üle,» ütles pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles