EMT: nutitelefonide hind on aastaga tublisti langenud

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Mobiilsideoperaatori EMT kinnitusel on nutitelefonide müük EMT-s käesoleval aastal kasvanud kolm korda, millele annab hoogu see, et nutitelefonide keskmine hind on aastaga langenud 28 protsenti.

EMT seadmete jaemüügi juht Heiko Sõro märkis, et ligi veerand EMT-s müüdud telefonidest on nn nutika  operatsioonisüsteemiga, millest omakorda Symbiani operatsioonisüsteemiga varustatud telefonide osakaal on 65 protsenti ja Androidi osakaal 25 protsenti.

Seejuures väärib märkimist, et nullist startinud Android telefonide osakaal müügis on aastaga kasvanud  6 protsendini ja jõuab aasta lõpuks hinnanguliselt 10 protsendini. 

Üha laienev kiire interneti võrk ja andmeedastuse kiiruste kasv on kasvatanud ka 3G telefonide osakaalu.  Aastaga on kasvanud nende keskmine osakaal EMT mobiiltelefonide müügis ja on viimasel kolmel kuul olnud 35 protsenti.

3G telefonide müüki on aidanud tõsta eelkõige soodsa hinnaga Nokia 2730 classic ja  Nokia 5230.

Võidukäiku jätkab puutetundlik ekraan: puutetundlike telefonide osakaal müügis on aastaga kasvanud kolm korda, jõudes viimastel kuudel peaaegu kolmandikuni kogu telefoni müügist. EMT võrgus on puutetundlike telefonide osakaal hetkel ca 9 protsenti.

Populaarsemad puutetundliku ekraaniga mudelid on olnud Nokia 5230, Samsung Star ja Samsung Monte, kallimatest mudelitest HTC Desire, HTC Wildfire, Nokia C6, SonyEricsson X10mini ja mini pro.

Samas prognoosib Sõro, et lähiajal jätkub nutitelefonide hinnalangus ning kasvab nende suutlikkus.

Tema hinnangul tavalise mobiiltelefoni keskmine hind (praegu ca 1500 krooni) küll ilmselt enam oluliselt ei lange, kuid nutitelefoni keskmine hind (praegu ca 4500 krooni) jätkab langust.

Odavaima puutetundliku telefoni hind võiks järgmisel aastal langeda alla tuhande krooni.

Turule on oodata 2G Android mudeleid, mille jaehind oleks alla 2000 krooni ning Nokia tuleb novembris turule uue Symbian3 operatsioonisüsteemiga.

Samuti on turule odata kahe kaameraga telefoni, mis võimaldab 3D video salvestust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles