Samsung S6 Edge+: telefon, mille väärtust hindad siis, kui sellest ilma oled

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
07.09.2015. Tallinn. Samsung S6 Edge+. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
07.09.2015. Tallinn. Samsung S6 Edge+. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamaegi/

Uusim, suurim, parim, kalleim ja lohisevaima nimega nutitelefon Samsung Galaxy S6 Edge+ on nüüd nädalajagu Eestis juba müügil olnud ja nii mõnedki meist on saanud sellega esimest tutvust teha või on sammud telefonipoodi veel ette võtmisel.

Lühikokkuvõte ilma pika sissejuhatuseta kõlab: midagi paremat on keeruline kui mitte võimatu ühest telefonist tänasel päeval tahta. See telefon on tõesti parim pea igas mõttes – disain, tehnoloogia, tarkvara, kaamera, kaal. Aga… ma ei ole suutnud siiani selgusele jõuda, kas üks telefon ikka peab nii suur olema ja siis veel muidugi see hind… Eksklusiivtoode, kindlasti mitte laiatarbekaup.

Arvamuse kujunemine ühest telefonist sünnib tavaliselt minutite või tundidega. Milline see üldjoontes välja näeb, kuidas käes tundub, kui kiiresti Facebook ja selle Messenger avaneb, kui terav ja särav tuleb  juhuslikust objektist tehtud esimene foto, kas taskusse mahub – paned hinna kõrvale ja ongi mulje käes. See kõik peaks nagu kehtima ka Edge+ kohta, kuid olles nüüd seda juba mitmendat nädalat testinud, on kindel vaid üks – nii vastakaid tundeid pole ükski seada varem esile suuta kutsunud.

Foto: Andrew Burton/AFP

Kõik algab tegelikult pihta üldisest ja ka subjektiivsest taustsüsteemist. Maailma mastaabis me teame, et Lõuna-Korea Samsung on veel küll vaieldamatult suurima turuosaga telefonitootja, kuid ühtlasi ka järjekindlaim ja suurim kukkuja. Muutust selles osas ei toonud ka Edge+ ja Note 5 esitlus.

Globaalselt kasvavad hoopis Hiina tegijad Xiaomi ja Huawei ning maailm on lähipäevadel ilmavalgust nägeva uue iPhone’i ootuses. Kuskil esiviisiku piiril on veel ka Motorola, kuid Eestis on nii selle kui Xiaomi kaubamärgi müügist vähesele populaarsusele ja järelteeninduse puudumisele viidates loobutud.  Seega on Samsung jätkuvalt maailma suurim ja ühtlasi ka suurima sortimendiga tegija ning tema telefoni omamisega on igas mõttes ja mis iganes sihtrühmas  kõik korras.

Tahame või mitte, aga kui jutt käib lipulaeva hindamisest, siis võtame alateadlikult alati võrdluseks iPhone’i. Mitte ainult kasutajad, vaid ka tootjad ise. Vaadakem kasvõi nimesid, Samsungi mudeli nimi on S6 ning värskelt maailmale tutvustatud uus iPhone kannab nime 6S. On küll näiteid, kus nii mõnegi tootja uhkeimad telefonid on oma metallist raami ja klaasist ekraaniga liiga lähedale jõudnud iPHone’idele ka välimuse osas.

Ja siis muidugi subjektiivsed eelistused, soovid ja võimalused. Vanus, töö, harjumused, harrastused jne jne – igaühele oma.

Võttes seda kõike arvesse, kujunes minul isiklikult sellest seadmest allolev arvamus.  

Foto: Ilya S. Savenok/AFP

Kas suurus on oluline?

See on liiga suur, et mahtuda koolipoisi taskusse. Liiga suur, et ma julgenuksin seda pükste tagataskus hoida kui Hiiu staadionil tundide kaupa jalgpalli vaatasin – äkki paindub ära. Ta ei tundunud selleks ka piisavalt tugev, kuid see tunne võis olla petlik. Seega tuleb esmalt ära lahendada logistiline probleem ja mõelda, kuidas seadet kandma hakata. See telefon on inimesele, kellel on olemas pintsakutasku, käekott, portfell või lihtsalt õlakott.

Väike võrdlus hiire ja kohvitassiga
Väike võrdlus hiire ja kohvitassiga Foto: Eero Vabamaegi/

Tunnistan ausalt, et minu jaoks jookseb väga hea telefoni piir seal, kus kõik rakendused saab ekraanil avatud ja tekstid kirjutatud ühe käega. Praktika on näidanud, et piir saabub veidi suurema kui 5-tollise ekraani puhul. Võrdluseks maailma kolme suurima tootja lipulaevad:

Samsung S6 Edge Plus – 5,7 tolli

 iPhone 6S – 4,7 tolli (6S Plus – 5,5 tolli)

Huawei P8 – 5,2 tolli

Seega on 5,5 ja 5,7 tolliste telefonide puhul juba selgelt tegemist seadmetega, mis on pelgalt ühes käes hoidmiseks ja ühe pöidlaga juhtimiseks liiga laiad. Hääletugevuse muutmise nuppudeni on samuti juba üsna keeruline ühes käes hoides jõuda.  Edge Plus onselgelt kahe-käe-telefon, millel siiski -  tänu kumeratele esikuva servadele,  kuhu puutetundlik ekraan on nö edasi venitatud - on siiski ka svaipimine üsna lihtsaks muudetud.

Milleks üldse peaks üks igapäevane praktiline telefon üldse suur olema. On seda vaja rääkimiseks? -  ei ole. On seda vaja lühi sõnumite kirjutamiseks – kindlasti mitte. Ka veebi, otsingu, enamuse rakendustest näeb vägagi edukalt ära keskmise suurusega ekraanil.

Miks siis ikkagi on maailma trend selgelt suuruse kasvu suunas ja sellele viitas ka Samsung oma uut seadet tutvustades. Suur ekraan kipub praktiliseks muutuma siis, kui tihti tuleb kirjutada landscape-vaates pikemaid kirju – sel juhul mahub klaviatuur lihtsalt ekraanile nii ära, et tekstiosa jääb ka näha. Samas on selge, et kes regulaarselt vähegi pikemaid tekste peab kirjutama, kasutab ta selleks bluetooth-klaviatuuri, ostab tahvelarvuti (eriti hea on sel juhul 2-1 laptop+tahvel) või sülearvuti.

Lisaks muidugi need kasutajad, kelle põhitegevuseks telefoni kasutades on multimeedia tarbimine – ka sel juhul on ekraani suurus tõesti oluline. Kindlasti on mõnele ka lihtsalt oluline asjade suurus kui nähtus omaette, aga see selleks.

Kumerate ekraanikülgede juurde tagasi tulles - harjumatult lihtsaks ja ka lühemaks on muutnud svaipimise liigutused seda seadet kasutades. Vaadete vaheldumine on muutunud lausa nii lihtsaks, et kui oled harjunud sõrmi turvaliselt telefoni külgedel hoidma, siis nüüd tuleb sellega ettevaatlik olla – kõne lõppedes võib su ekraanil olla hoopis muu vaade, kui seda alustasid. Alalhoidlikult hoiad sa peagi telefoni kinni palju enam tagakülje pool kui seni.

Minu jaoks külgede kumeruse taha ulatuva avaekraani mõte siiani jõudnud pole, kipuvad sinna «ära vajuma» ka äärmiste tähtede ja kujutiste servad. Pole ühtegi head põhjendust lugenud ka veebiavarustest. Aga on ilus, on uudne ja on lahe. Kui ära harjuks, siis kindlasti lausa vägagi lahe.

Milleks hea?

Edge Plus telefonis on kogu tehnoloogiline pool tõesti parim, mida hetkeseisuga ühelt nutiseadmelt oodata võib. Selle kirjatüki lõpus toon välja kogu selle telefoni tehnilise spetsifikatsiooni, et saaksite selles ise veenduda.

See on tõesti kiire – nii rakendusi avama, mänge jooksutama, kaamerat sisse lülitama või andmeliiklust juhtima.

Selle Gorilla-klaasiga kaetud ekraan on tõesti särav. Teravad ja sujuvalt liikuvad taustapildid, erksad ja selged toonid nii päikeselisel päeval kui hämaras kontoriruumis. 5,7-tolline Super Amoled quad HD (2560x1440) on suudetud timmida supererksaks ka värvide poolest. Pikslitihedus on lausa suurepärane 550ppi.

See teeb tõesti kõige paremaid fotosid, mida nähtavasti iial üks mobiil teinud on. Kvaliteedivahe on märgatav ka fotode puhul, mis tehtud oluliselt suurema megapikslite näitajatega mobiilikaameratega, kui seda on Edge + 16-megapiksline põhi- ja 5-megapiksline esikaamera. Kahju, et testimisaja jooksul rohkem fotosid ei teinud.

See telefon teeb 4K videoid ja siis veel rodu inglisekeelseid nimetusi, mis ütlevad ka ilma tõlkimata piisavalt palju: RAW support, slow-motion, fast-motion, selective focus, HDR, YouTube live broadcasting.

Foto: Eero Vabamaegi/

Nagu viimati nimetatust järeldada võib, saab telefoniga nüüd paari sõrmevajutusega panna kaameravaates käima otseülekande YouTube’i – teenus, mis näiteks eriti konfliktipiirkondades kogu maailma meediat üha enam toidab. Või miks mitte anda edasi vahetuid elamusi oma sõpradele mis iganes kontserdilt või reisisihtkohast.

Foto: Eero Vabamaegi/

Tõsiselt heaks on tehtud ka teenused Night Clock ja Information Stream, mis hoiab kasutajat kursis viimaste uudistepealkirjadega, börsiseisudega, Twitteri kannetega, ilmainfoga või millega iganes kursis soovitakse olla.

Foto: Ilya S. Savenok/AFP

Tarkvara poole pealt jookseb telefonis Android 5.1.1 Lollipop, ehk uusim operatsioonisüsteem, millele Samsung on enda poolt lisanud TouchWiz-nimelise väljanägemise. Üsna loomulikuna on nüüd Androidi seadmetes tasuta kasutatav Microsoft Office’i tarkvara. Samsungi enda tarkvara on telefonis üsna vähe eelinstalleeritud, olemas on näiteks S Voice, S Health, Galaxy App Store jms.

Ja muidugi multitasking – siin tuleb suure erkaani väärtus tõesti välja – saan vaadata samal ajal videot ja paralleelselt lahti olevas aknas sõnumeid vahetada.

Nagu öeldud, on see ühtlasi ka nähtavasti maailma kiireim telefon. Seda tagab 64-bitine octa-core Exynos 7420 protsessor, mille nimi e peagi kellelegi midagi ütlema, piisab teadmisest, et see lihtsalt ei lase telefonil hetkekski hanguda ja kõik. Liiatigi, kuigi seda toetab 4 GB RAM-i, ehk operatiivmälu – nii palju pole seda varem nähtavasti ühelgi telefonil olnud.

Mis veidi nihu on läinud

Veidi ajaga mitte nii kaasaskäiv tundub olevat võimalus tuua ekraanile ühe küljelt-keskele svaibiga oma viis telefonikontakti kõigest telefoniraamatust – teenus  nimega People Edge. Kes tänapäeval telefoni ikka niiväga helistamiseks kasutab. Vaadake ümberringi – kõik toksivad. Ja nad ei toksi mitte SIM-kaardi kontaktidega vaid ikka Messengeri omadega. Seega ma ei näe, et see funktsionaalsus väga kasutatavaks saab.

Samas on uudsena sellel seadmel olemas uudsena Apps Edge ja see on nii suure erkaaniga telefoni puhul tõesti hea võimalus paremast servast svaipides viis lemmikrakendust kiirelt avada.

Paremas küljel ootab avamist People Edge
Paremas küljel ootab avamist People Edge Foto: Eero Vabamaegi/

Kui iganes hea poleks ka selle telefoni kaamera, pole ma väga kindel, ka selle tagakülje tasapinnast väljatoomine tasus seda kompromissi ära. Kipub teine ikka väikeseks takistuseks saama, kui taskusse pistad ja laual ka teine kuidagi veidi kaldu.

Kindlasti pole õnnestunud telefoni hind – loomulikult J Kui mõelda, et kasutajad võiksid olla videovaatajad ja mänguhullud, siis 899 eurot suurema mälumahuga telefoni eest pole kindlasti taskukohane paljudele sellest klientuurist. Kui võtta telefoni äriseadmena, siis on muidugi lugu teine.  Suurepärane disain ja tehniline võimekus tähendavad . Mõlemal juhul tasub iga kulutatud euro end kindlasti ära.

Muidugi lasksin peast läbi ka mõtte, kas sellise telefoni ostaks endale minusugune ajakirjanikuhakatis. Aus vastus on: kui see tõmbuks pesus kokku kuskile 5,2-tolli peale ja sama suurusjärgu võrra veidi enam väheneks hind, siis oleks tegemist suurepärase ostuga. Hetkel jään lihtsalt hea sõnaga meenutama prooviperioodi.

Äriliselt arusaadav, kuid mitte väga kasutajasõbralik ei ole jätkuv mälukaardipesa puudumine. Kas aku võib tegelikult nii kalli ja pikaks ajaks ostetud seadme puhul millalgi väljavahatamist vajada.

Ja see telefon on väga hea muusika kuulamiseks kõrvaklappidega, kuid üks monokõlar ilma lisavidinateta kuulamiseks tundub vähe.

Veelkord disainist

Sarnaselt eelkäijale S6-e, on ka sellel telefonil alumiiniumist raam ja üleminekud klaasi ja metalli vahel on tõesti suurepäraselt õnnestunud.

Telefoni allservas on USB 2.0 ja kõrvaklappide sisendid ning mikrofon ja üksik kõlar.  Paremal küljel on jätkuvalt avamise nupp ja helitugevuse muutmise nupud, milleni – nagu öeldud – veidi raske ulatuda,  kui just teist kätt appi ei võta või telefoni asendit käes ei muuda. Seadme ülaosas on SIM-kaardi pesa ja veel üks nõelpeenike mikrofoniavaus. Seadme mõõtmed on 154.4 x 75.8 x 6.9 mm ja kaal 153 grammi.

Kokkuvõttes: see telefon ei ole kindlasti laiatarbekaup. Selle viitavad nii seadme hind kui suurus. Küll aga on see ideaalne telefon kõigile, kes hindavad tehnika ja disaini viimast sõna, kes on tõsiselt multimeedia ja mängimise fännid ning kes armastavad telefoni kanda pintsakutaskus või käekotis. Kumer ekraan muudav aga selle telefoni unikaalseks iga kasutaja käes.

Ootame nüüd huviga S6 ja 6S esimesi globaalseid müüginumbreid.

S6 Edge+ telefonid mödunud nädalal IFA elektroonikamessil Berliinis
S6 Edge+ telefonid mödunud nädalal IFA elektroonikamessil Berliinis Foto: Michael Sohn/AP

TEHNILINE TEAVE

Võrgu parameetrid

  • Multi-SIM

Üksik-SIM

  • SIM-i suurus

Nano-SIM (4FF)

  • Infra

2G GSM, 3G WCDMA, 4G LTE FDD

  • 2G GSM

GSM850, GSM900, DCS1800, PCS1900

  • 3G UMTS

B1 (2100), B2 (1900), B5 (850), B8 (900)

  • 4G FDD LTE

B1(2100), B2(1900), B3(1800), B4(AWS), B5(850), B7(2600), B8(900), B12(700), B17(700), B18(800), B19(800), B20(800), B26(800)

Ühenduvus

  • ANT+

Jah

  • USB versioon

USB 2.0

  • Asukoha tehnoloogia

GPS, Glonass, Beidou

  • Kõrvaklapipesa

3.5mm Stereo

  • MHL

Ei

  • Wi-Fi

802.11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz, VHT80 MIMO

  • Wi-Fi Direct

Jah

  • Bluetooth versioon

Bluetooth v4.2

  • NFC

Jah

  • Bluetooth profiilid

A2DP, AVRCP, DI, HFP, HID, HOGP, HSP, MAP, OPP, PAN, PBAP, SAP

  • PC sünk.

Smart Switch (arvutiversioon)

  • OS

Android

Ekraan

  • Tehnoloogia (peamine ekraan)

dual edge Super AMOLED

  • Suurus (peamine ekraan)

5.7" (143.9mm)

  • Resolutsioon (peamine ekraan)

2560 x 1440 (Quad HD)

  • Värvisügavus (peamine ekraan)

16M

  • S Pen tugi

Ei

Protsessor

  • CPU kiirus

2.1GHz, 1.5GHz

  • CPU tüüp

Octa-Core

Üldine informatsioon

  • Vormi tegur

Puutetundlik bar

Mälu

  • RAM suurus (GB)

4 GB

  • ROM suurus (GB)

32 GB

  • Saadaval mälu (GB)

25.0 GB

Kaamera

  • Video salvestamise resolutsioon

UHD 4K (3840 x 2160) @30fps

  • Peamine kaamera - resolutsioon

CMOS 16.0 MP

  • Esikaamera - resolutsioon

CMOS 5.0 MP

  • Peamine kaamera - välk

Jah

  • Peamine kaamera - automaatne fookus

Jah

Sensorid

  • Sensorid

Kiirendusmõõtur, Baromeeter, Sõrmejälje lugeja, Güroskoop, Geomagnetiline andur, Halliandur, HR-andur, Lähedussensor, RGB valgussensor

Füüsilised spetsifikatsioonid

  • Mõõtmed (KxLxS, mm)

154.4 x 75.8 x 6.9

  • Kaal (g)

153

Aku

  • Interneti kasutamise aeg (3G) (tunnid)

Kuni 10

  • Interneti kasutamise aeg (LTE) (tunnid)

Kuni 11

  • Interneti kasutamise aeg (Wi-Fi) (tunnid)

Kuni 12

  • Video esitamise aeg (tunnid)

Kuni 15

  • Standardse aku mahutavus (mAh)

3000

  • Eemaldatav

Ei

  • Audio taasesitus (tunnid)

Kuni 66

  • Kõneaeg (3G W-CDMA) (tunnid)

Kuni 20

Audio and Video

  • Video esitamise formaat

MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM

  • Video esitamise resolutsioon

UHD 4K (3840 x 2160) @30fps

  • Audio esitamise formaat

MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA

Teenused ja rakendused

  • Wearable Device Support

Gear Circle (Manager Support), Gear Fit, Gear

  • S-Voice

Jah

  • Mobile-TV

Ei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles