Droonid saavad oma lennujuhtimissüsteemi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon
Droon Foto: SCANPIX

Euroopas on astutamas esimesi samme loomaks plahvatuslikult tihedamaks muutuvale tsiviil- ja kommertsdroonide liiklusele oma juhtimissüsteemi.

Aktiivsemail on teema päevakorda võtnud Suurbritannia, mis on koostöös NASA-ga loomas süsteemi eelkõige neile troonidele, mis lendavad allpool 500 jalga (152,4 meetrit), mis tähistab rahvusvaheliselt kontrollitavat õhuruumi, vahendab The Telegraph.

Plaanitava korra ühe osana tuleb troonidega opereerijail sisestada spetsiaalsesse online-andmebaasi iga droonilend.

NASA on juba alustanud kootööd USA valitsuse, Google’i, Amazoni ja Verizoniga, et luua andmebaas, mis võimaldaks droonijuhtidel reserveerida lendudeks õhruruumi. Euroopa Liidu tasandil pole selles osas veel midagi kokku lepitud.

Süsteemi vajalikkus on hetkel eelkõige tingitud troonide ja tavalennukite kokkupõrke ohu kasvust.  

Ainuüksi viimase kahe aasta jooksul on Suubritannia politsei saanud 400 kõnet seoses drooniintsidentidega.

NASA teatel ühendab troonide liikluskorralduse süsteem selliseid teenuseid nagu õhuruumi «disain», ilmastikuolud, õhutuumi liiklustiheduse monitoorimine, marsruutide planeerimine ja muutmine. Töötav prototüüp peaks valmis saama 2019. aastal.

Euroopa Komisjon on ennustanud, et aastal 2050 pakub droonimajandus EL-is 150 000 töökohta.

Euroopas on asutud tegema esimesi katsetusi droonide kasutamiseks pakiveol ning ka Eesti lennuamet ei näe selleks otseseid takistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles