Droonid on muutnud kaitsetuks ka kõige turvatumad vanglad

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Drooni kasutamisel tasub arvestada uute nõuetega.
Drooni kasutamisel tasub arvestada uute nõuetega. Foto: Marko Saarm / Sakala

Pättide leidlikkusel ei ole piire, Suurbritannias on tõkestatud esimesed juhtumid, kus keelatud esemeid on asutud vanglamüüride vahele kukutama troonide abil.

Inglismaal ja Walesis tuli selliseid juhtumeid aasta esimese viie kuuga ette üheksa, möödunud aastal neli. Nende seas oli näiteks juhtum, kus märtsis tõkestati katse lennutada Bedfordi vanglasse mobiiltelefone ja uimasteid, vahendab BBC UK justiitsministeeriumi teadet.

Droonide sellisel viisil kasutamine on ilmselgelt kasvavaks sisejulgeolekuohuks ning ka kõige paremini turvatud vanglad on praegu nende ees võimetud.

Senised kogemused näitavad, et droone on kasutatud ka vaid ühesuunaliseks liikluseks – ehk siis droon lennutatakse vangla territooriumile ja maandatakse ta seal igaveseks. Vangid võtavad sees neile määratud kauba vastu ja jätavad lennumasinad maha.

Suurbritannia vanglateenistus on täheldanud, et vanglatesse on tekkinud on hästi organiseerunud ja tehniliselt teadlikud noortejõugud. Kasvanud on avastatud narkootikumide kogused.

Praegu on lahendusena välja pakutud vanglaakende ja tervete vanglaterritooriumite võrkudega katmine. Kuulda pole olnud droonide juhtumiseks kasutatavate sagedusalade segamise plaanidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles