Tehnika poeb vargsi moodi ... ja vastupidi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LG Watch Urbane Luxe nutikell
LG Watch Urbane Luxe nutikell Foto: LG

Tänapäeval ei tooda naljalt ükski tehnoloogiaettevõte elektroonikat mõne moeagentuuri või juveeliettevõttega koostööd tegemata – sest iga tehnikavidin, mis näeb hea välja, läheb paremini kaubaks.

Kõige värskem näide on kas või LG nutikellade seeria mudel LG Watch Urbane Luxe. Nagu nimigi viitab, pole tegemist lihtsalt nutikellaga – see on loodud koostöös kuulsa REEDS Jewelersi juveelikaupluste ketiga ning on kaunistatud ei millegi muu kui 23-karaadise kullaga, sellel on kaunis alligaatorinahast rihm ja Louis Cartier’ 1910. aastal leiutatud klamber.

TINT NAHAL ASENDAB PEAGI LISASEADMEID?

Foto: eurekalert.org

Leidub ka varjatumaid tehnika ja moe koostöövorme. Nii  leiutati Jaapanis riietesse paigutatav veniv elektroonika. Tokyo ülikooli loodud uuendus võimaldab meditsiini- ja tekstiilitööstusel printida kehale võimalikult lähedal olevatele riietele – spordirõivastele ja pesule – kõikvõimalikke andureid ja kiipe alates südametöö mõõtjast ja lõpetades lihaste kokkutõmmete jälgijaga. Leiutis on ühtlasi järgmine samm teel selle poole, et asuda andureid paigaldama otse inimese nahale. Ja ei mingeid lisaseadmeid!

Professor Takao Someya uurimisrühma loodud uudne tint koosneb muu hulgas hõbedahelvestest, orgaanilisest lahusest, fluorkautšukist ja fluori sisaldavast pindaktiivsest ainest.

PÄIKESEPATAREID RIIETES

Hollandi moelooja Pauline Van Dongen on aga loonud suhteliselt futuristliku tegumoega rõivasarja Wearable Solar, mis on varustatud leidlikult päikesepatareidega. Näiteks sisaldab nende särk 120 filmile kantud päikesepatareid. Päikeseenergia muudetakse elektrienergiaks ja mikro-USB abil saab otsekohe asuda oma mobiili laadima. Päikesepaistelise ilmaga on niiviisi võimalik toota ühevatist elektrienergiat, millest piisab telefoni laadimiseks mõne tunniga. Riietega on kaasas ka väike aku juhuks, kui laadimise vajadus peaks tekkima hiljem.

Foto: tootja

Veidi vähem praktilised, aga seda põnevamad on veebikeskkonnas rainbowwinters.com pakutavad rõivad. Nimelt on see tootja loonud kollektsiooni, mille värvid muutuvad sõltuvalt väliskeskkonnast. Muutjateks võivad seejuures olla muusika, nähtav ja nähtamatu päikesevalgus või niiskus.

PEEGLIKE, PEEGLIKE, AITA VALIDA!

Lõuna-Korea tehnikagigant Samsung tõi sel suvel aga avalikkuse ette täiesti uuel tasemel peegli, mis võimaldab muu seas ehteid ja rõivaid passitada enne, kui neid päriselt poodi otsima ja ostma minna. Tutvustuse kohaselt kasutab peegel Inteli RealSense’i tehnoloogiat ja 3D-kaameraid ning loob koos uute läbipaistvate OLED-paneelide tehnoloogiaga klientidele seni realistlikema virtuaalse proovikabiini teenuse.

Samsungi teatel võimaldab uus lahendus üleilmsetel kaubanduskettidel või veebipoodidel lasta klientidel riideid ja ehteid proovida igas maailma otsas ning tõelise ostusoovi korral need ka teele saata. Peeglil on hääljuhtimine, kujutise 3D-ruumis keeramise ja HD-kvaliteedis järelvaatamise võimalus.

Kokkuvõttes paistab, et tehnoloogia ei saa enam kuidagi edukalt hakkama moeta ja mood ise muutub tehnoloogia abil samuti üha põnevamaks. Moodsaid mänguasju selles vallast paistab lähiaastatel aina juurde tulevat!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles