Euroopas algasid avalikud arutelud Ansipi digikava teemadel

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP

Euroopa komisjon käivitas hiljuti kolm avalikku konsultatsiooni seoses e-kaubanduse käibemaksuga, geoblokeeringutega ning online-platvormidega laiemalt.

Arutelud seonduvad otseselt asepresident Andrus Ansipi tegemistega digitaalse tegevuskava osas.Täpsemalt tahab komisjon kuulda e-teenuste tavakasutajate, tootjate, jaemüüjate, intellektuaalsete õiguste valdajate ja pilveteenuste pakkujate arvamust, et astuda saadud hinnangute põhjal juba reaalseid samme digitaalse ühisturu loomisel, geoblokeeringute kaotamisel ja Euroopa siseste tõkete eemaldamisel e-kaubanduses.

Muu hulgas näeb plaan ette, et kaotada tuleb erinevad hinnad ja kaubavalik sõltuvalt sellest, kus tarbija Euroopa Liidu piires elab. Üheks kasutusele võetud terminiks on ka Euroopa pilv, mis peaks kujutama endast andmete vaba liikumist EL-i teenusepakkujate vahel.

Andrus Ansipi sõnul kujutavad kõikvõimalikud platvormid inimeste elus järjes olulisemat rolli.

«Platvormid on ka osaks digitaalmajandusest, kuid õhus on küsimus nende läbipaistvusest ja sisu kasutamisest. Geoblokeerib suunab eemale või blokeerib kasutajaid liigagi sageli lähtuvalt sellest, miiline on nende rahvus või elukoht – see ei ole abiks ka e-kaubanduse arengule, kuna kahjustab selgelt tarbijaid,» sõnas digivolinik Ansip komisjoni teatel.

Ansipi snul on komisjon algatanud nüüd elanikelt ja teenusepakkujatelt endalt konkreetsetete tõendite kogumist ühtse digituru loomiseks.

Geoblokeeringute ja muude piirangute teemal saab arvamust avaldada siin: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/geoblocksurvey2015/

Siin saab arvamust avaldada ka piiriülese e-kaubanduse käibemaksusüsteemi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles