Teadlane: petavad kõik diiselautode tootjad

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr James Tate
Dr James Tate Foto: Leedsi ülikool

Suurbritannias asuva Leedsi ülikooli teadlase uuringutulemused näitasid, et lisaks juba teadaolevatele heitgaasipettust tunnistanud autotootjale ületavad Euroopa Liidus lubatud norme veel vähemalt nelja autotootja  - Fordi, BMW, Mazda ja Mercedes-Benzi - sõidukid.

Ülikooli teadlane ja õppejõud korraldas keskkonnaameti ja omavalitsuste tellimusel enam kui 300 diiselmootoriga sõiduki mõõtmised, et kontrollida nende vastavust Euro 6 heitgaasinormidele, kirjutab Daily Mail.

Selgus, et sisuliselt ühegi tootja sõidukid ei suuda täita normi, mille kohaselt ei tohi mootorid toota rohkem kui 0,08 grammi NOx kilomeetri kohta.

Tulemused näitasid, et näiteks Mazda diislimootorid ületasid keskmiselt lämmastikoksiidi norme enam kui kuus korda. Fordid ületasid norme veelgi enam, kuid valim jäi täpsete tulemuste avaldamiseks liiga väikeseks.

Täpsemalt: Mazda mootoreis eraldub seda keskmiselt (0,49 grammi kilomeetri kohta) - 6,1 korda üle normi. Järgnes BMW (0,45 grammi), Mercedes (0,42 grammi), Volkswagen (0,41 grammi) ja Audi (0,36 grammi).

Tate testis sõidukeid ligilähedast sarnase seadmega, mida kasutatakse USAs sõidukite vastavuse kontrollimiseks hetigaasinormidele ja mis tõi kaasa esmalt Volkswageni pettuse ilmsikstuleku.

«Uuring näitab, et autode ehitamine viisil, kus need näitavad häid tulemusi laboritingimustes, kuid eritavad suures koguses lämmastikoksiidi reaalsel linnasõidul, on kogu autotöötuse endeemiline praktika,» ütles teadlane uuringu tulemusi kokku võttes. «Tegelikult ei teata mitte midagi selle kohta, kuidas tootjad oma teste läbi viivad, kuna neid tehakse kinniste uste taga.»

Väikesed linnaautod reostavad tema sõnul õhku rohkem kui kahekorruselised linnaliinibussid. See viitavat asjaolule, et autotootjad on leidnud veel viise, kuidas riiklikke teste laborites petta.

Pärast mõne nädala eest puhkenud Volkswageni heitgaasipettuse ilmsikstulekut on mitmed ettevõtjate organisatsioonid ja teadusasutused teatanud lahknevustest autotootjate aruannete ja tegelike näitajate vahel.

Nagu selgus, polnud Vokswagenid sugugi mitte kõige suuremad õhureostajad, paisates atmosfääri koguni 35 protsenti vähem heitgaase kui teised uuringualused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles