Mida peaks teadma Windows 10 turvalisusest?

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Reimo
Rasmus Reimo Foto: Microsoft

Viimase kahe kuuga on üle 75 miljoni inimese üle maailma võtnud kasutusele uue operatsioonisüsteemi Windows 10. Iga tehnoloogiavaldkonna uuendus toob aga kaasa küsimused turvalisusest ja andmete privaatsusest. Windowsi tootejuht Baltikumis Rasmus Reimo toob välja olulised punktid selles vallas, mida võiks iga kasutaja teada.

  • Windows on kasutajatele personaalne

Windows 10 on loodud isikupärase arvutikogemuse pakkumiseks. Eksivad need, kes arvavad, et opsüsteem on pahatahtlikult seadistatud internetti privaatseid andmeid saatma. Tegelikult saab iga kasutaja ise kontrollida ja määrata, kas ja millised andmed tema seadme kohta Microsoftiga jagatakse. Vastavaid sätteid saab häälestada nii opsüsteemi esmakordsel paigaldamisel kui ka hilisema kasutamise käigus.

Üks osa Windowsi kui teenuse pakkumisel on toote täiustamine ning kvaliteedi tõstmine selle kasutustsükli jooksul. Hindamaks opsüsteemi töö kiirust, kvaliteeti, riistvaraga ühilduvust, aku säästmise võimekust jmt on kasutusel opsüsteemi sisene telemeetria. Selle madalaimas häälestatavas olekus kogutavad andmed on viidud miinimumini. Microsoft kogub sel juhul vaid anonüümselt jõudlus- ja kasutusandmeid, mis aitavad tuvastada opsüsteemi töös tekkida võivaid probleeme ning võimaldab selle põhjal pakkuda neile kiireid lahendusi.

Näiteks, mõne nädala eest tuvastas ettevõte telemeetria andemete põhjal, et osadel Windowsi 10 arvutitel esines tõsiseid tõrkeid ühe kindla graafikakaardiga, põhjustades seadme taaskäivitumise. Antud graafikakaart ei olnud laialt kasutuses, ent avaldas siiski mõju teatud hulgale tarbijatele. Koostöös graafikakaardi tootjaga töötati välja parandus ja väljastati vastav uuenduse 48 tunni jooksul alates vea esmakordsest avastamisest.

Seda, milliseid privaatsusega seotud andmeid saab häälestada ning milliste funktsioonide kasutamisega on need seotud, saab täpsemalt lugeda siit.

  • Microsoft ei kogu andmeid suunatud reklaami tegemiseks

Oluline on teada, et telemeetria andmed ei sisalda infot kasutaja identiteedi kohta ega tema personaalseid andmeid. Telemeetria teave on Microsoftile oluline vaid tarkvara täiustamiseks - et mõista, kas Windows töötab õigesti ning värskenduste saatmiseks sh pakkumaks kaitset uute pahavarade ja nendel baseeruvate küberrünnakute vastu.

Erinevalt mõnest teisest platvormist ei skänni Windows 10 ega ka teised Microsofti tarkvarad kasutaja failide sisu, e-kirju või muud veebipõhise suhtluse sisu eesmärgiga teha kasutajale suunatud reklaami. Seesuguseid andmeid ei koguta ühelgi juhul, sõltumata sellest, kuidas on kasutaja seadistanud privaatsussätted.

  • Uuenduste sisu on selge

Kui algselt arvasid paljud kasutajad, et Microsoft ei tee Windows 10 puhul enam vahet turvauuendustel, funktsionaalsusuuendustel (uued lisavõimalused) ja pisivigade parandustel, siis nii see siiski pole. Funktsionaalsusuuenduse korral kirjeldatakse kasutajale uuendusega kaasnevad täiustused. Turvauuenduse paranduspaketid väljastatakse nende valmimisel ning detailne info uuenduse sisu kohta on ära toodud eraldi lehel.

  • Kasutajate andmete kaitse on prioriteet

Andmeid, mis on seotud Windows 10 kasutamisega või muude Microsofti teenuste kasutamisega, kaitseb Microsoft oma andmeturvalisuse ning privaatsuse printsiipidest lähtuvalt. See on olnud ettevõtte prioriteet aastaid ja jääb selleks ka tulevikus.

Kasutaja seadmes reaalajas kaitset, nende failide kontrollimiseks, mida kasutaja oma arvutisse laeb või seal käitab, pakub Windows Defender. Windowsi tulemüür aitab vajadusel filtreerida interneti ja seadme vahelist andmesidet ning blokeerida potentsiaalselt kahjulikud programmid. Ka siin on võti kasutaja käes– soovi korral saab mõlemad võimalused välja lülitada või asendada mõne kolmanda tootja tarkvaraga.

Oma arvuti ja seal olevate andmete turvalisuse osas saavad kasutajad ka ise palju ära teha. Muuhulgas vähendab turvariske see, kui kasutada ainult autentset ja legaalset tarkvara. Ükskõik, kas tegemist on tasulise tarkvara või vabavaraga, on oluline veenduda selle autentsuses. Uuringute järgi sisaldab iga viies, mõnest Torrenti teenusest alla laetud, tarkvara endas pahavara. 0-päeva rünnakute (Zero day) puhul levib kuni 48% ründevarast just läbi populaarsete mitteautentse-illegaalse tarkvara allalaadimisteenuste kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles