4G võrgu luba maksab 14 korda vähem kui 3G võrgu oma

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilsidemast.
Mobiilsidemast. Foto: Ove Maidla.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sideosakonna juhataja Tõnu Nirgi sõnul maksavad 4G võrgu load sideoperaatoritele maksimaalselt 5 miljonit krooni.


Nirk meenutas, et aastate eest maksid näiteks 3G sagedusload 70 miljonit  krooni luba, mis on praeguste 4G lubade hindadega 14 korda enam.

 Samas lisas  ta, et Eesti kunagine 70 miljoni kroonine ehk ca 4,5 miljoni eurone 3G sagedusloa hind oli Euroopas üks madalamaid.

 «Hinnanguliselt maksti 3G litsentside eest maailmas kokku suurusjärgus 100 miljardit dollarit,» märkis Nirk.

4G sageduslubade puhul on sideoperaatorite jaoks atraktiivsemad kolm luba hinnaga 5 miljonit krooni tükk. Kokku on pakkumisel kuus 4G luba, mille kogumaksumus ulatub 26 miljoni kroonini.

«Me leppisime kokku, et sel korral ei kirjuta me litsentsi hinnaks suurt nullidega summat. Otsustasime, et tuleb ühekordne loamaks,» selgitas Nirk.

Tema sõnul soovitakse madalama loahinnaga julgustada ka operaatoreid 4G võrkudesse aktiivsemalt investeerima.

4G lubade konkursil osalevad operaatorid peavad oma taotlused 2,5-gigahertsiste sageduslubade omandamiseks esitama hiljemalt 8. detsembriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles