Tallinnas saab nüüd tunda liitreaalsust

Aivar Pau
, technology journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liitreaalsuse töötuba
Liitreaalsuse töötuba Foto: EAK

Tallinnas tegutsev Energia avastuskeskus esitleb sel nädalal kahte uut töötuba, millest ühes saab tunda liitreaalsust ja teises uurida nähtuste füüsikat.

Energia avastuskeskuse juhataja Kertu Saksa sõnul astutakse töötoas nimega «Kättpidi liitreaalsuses» virtuaalreaalsusest samm edasi ja ühendatakse tehnoloogia abil reaalne ja virtuaalne maailm. Saadud liitreaalsus on tänapäeva tippinseneride ja –tehnoloogide leiutis, mida on seni kasutatud sõjatööstuses ja meelelahutuses, kuid järjest enam ka õppematerjalide loomiseks.

«Liitreaalsuse tehnoloogia abil on kerge näitlikustada keeruliste loodus- ja reaalteaduste kooliainete teemasid ning nii saab hõlpsasti õpetada ka kunsti, ajalugu või ka võõrkeeli. ,“ ütles Saks.

Energia avastuskeskus võtab liitreaalsuse tehnoloogia appi näiteks selleks, et õpetada miks ja kuidas toimuvad Maal kliimamuutused.

Teine töötuba kannab nime «Nähtuste füüsika» ja seal saab erinevate katsete puhul uurida, miks temperatuur Maal tõuseb ja kuidas see meie igapäevaelu mõjutab.

Uued töötoad on valminud Soome haridus- ja kultuuriministeeriumi toel koostöös Soome Heureka teaduskeskuse, Helsingi ülikooli, Soome Arktika teaduskeskuse, Soome teaduspäevade korraldajate ning KILT OÜga.

Keskuses peetakse sel nädalal ka Virtuaalse füüsika festivali, kus muu hulgas tehakse näitusesaalis pop-up virtuaalse füüsika katseid jäätise ja infrapunakaameraga, tutvustatakse 3D-printimise võimalusi ning katsetatakse videomängude mängimist kinect-iga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles