Europarlament otsustas kaotada rändlustasud

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Euroopa parlament otsustas täna pärastlõunal lõpetada Euroopa Liidus mobiilside rändlustasud alates 2017. aasta 15 juunist ning kärpida neid neli korda juba järgmise aasta kevadel.

Euroopa komisjon, nõukogu ja parlament jõudsid täna otsustatus põhimõttelisele kokkuleppele juba juuni lõpus. Tegemist on osaga digivolinik Andrus Ansipi digitaalse ühisturu strateegiast, mille eesmärgiks on suurendada Euroopa globaalset konkurentsivõimet, vähendada liikmesriikide vahelist killustatust ja luua uusi töökohti.

«See on hea otsus nii Euroopa kui eurooplaste jaoks,» ütles Andrus Ansip täna Euroopa parlamendi ees kõneldes. «Lisaks olen ma tõeliselt õnnelik, et oleme võimelised leidma  üksmeele netineutraalsuse põhimõtete osas.

Euroopa parlament kiitis nimelt täna heaks ka rohkelt poleemikat põhjustanud netineutraalsuse printsiibid, mis näevad ette, et kõigil inimestel on võrdne õigus internetile ning sideteenusepakkujatel on õigus internetiliiklust piirata vaid küberohu korral.

Netineutraalsuse põhimõtetele on eelkõige ette heidetud nende ähmast sõnastust. World Wide Webi leiutanud Sir Tim Berners-Lee hinnangul otsustavad need reeglid nii innovatsiooni, sõnavabadust ja eraelu puutumatust kui Euroopa võimet olla digitaalmajanduse liidriks.

Sama meelt on ühispöördumise koostanud kümned juhtivad tehnoloogiaettevõtted nagu BitTorrent, EyeEm, Foursquare, Kickstarter, Netflix, Reddit, Transferwise, Vimeo ja YPlan, mis teatasid ühispöördumises, et peavad ettepanekuid start-up’ide innovatsiooni ja majanduskasvu ohustavateks. Samuti takistavat need USA alustavatel ettevõtetel Euroopa turule tulekut.  

Tele2: regulatsioon on hägune ja tulla võib tüli

Eesti mobiilsideoperaatorite hinnangul on Euroopa rändlustasude kaotamises palju lahtisi otsi ning see otsus võib kaasa tuua ka mobiilsideteenuse hinnatõusu Eestis.

Tele2 Eesti tegevdirektori Argo Virkebau sõnul oli ettevõte roaming'u-tasude kaotamise osas Euroopa Liidu positiivseks otsuseks valmis ning ootab koos hinnalangusega hüppelist telekomiteenuste kasutuse suurenemist.

Argo Virkebau sõnul oli rändlustasude kadumine aja küsimus ja kõige enam võidavad sellest tavakasutajad. «Senised hinnalangetused on näidanud, et paralleelselt suureneb kasutus ning seeläbi ei kaota telekomifirmad sissetulekutes väga palju,» ütles Virkebau.

Virkebau kinnitusel on vastuvõetud regulatsioon praegu veel siiski väga hägune ning selle rakendamine ebaselge. «Kokku pole lepitud, kuidas reaalselt ja mis hindadega hakkavad inimesed välismaal telekomiteenuseid kasutama. Samuti, millised on operaatoritevahelised hulgihinnad, millest kujuneb lõpphind tarbijale.»

«Keerulisem on Lääne-Euroopa mobiilifirmadel, kes peavad Eesti telekomiettevõttele müüma teenuseid odavamalt kui oma kodumaalastele. Nii võib juhtuda, et Prantsusmaal reisiv eestlane kasutab teenuseid odavamalt kui kohalikud,» ütles Virkebau ja lisas, et see võib ajada eri riikide mobiilioperaatorid tülli.

Eesti Telekomi kommunikatsioonidirektori Kaja Sepa sõnul on tervikuna tegemist kindlasti Euroopa ühist majandusruumi toetava ideega, millest enim võidavad üle riikide tegutsevad ettevõtjad ja eraisikud.

«Samas aga võib see Eesti kliendile tuua välisriigis hindade langemise kõrval hinnatõusu koduturul, kuna Eesti andmeside hinnad on Euroopa ühed madalaimad,» tõdes Sepp juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles