Digitark: mille järgi valida telefoni aastal 2015 ehk mida küsida jõuluvanalt?

, Digitarga uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häid telefone on 2015. aastal tulnud müügile mitmeid -- kuidas nende aga nende hulgast endale sobiv kingikotti valida, selgitab Digitark.
Häid telefone on 2015. aastal tulnud müügile mitmeid -- kuidas nende aga nende hulgast endale sobiv kingikotti valida, selgitab Digitark. Foto: Digitark/internet

2015. aasta on tunnistajaks olnud tervele reale uutele ja põnevatele nutiseadmetele, millest aasta tagasi veel unistadagi ei osanud, kirjutab tehnoloogiaportaal Digitark. Teiste seas nägi ilmavalgust ikooniline iPhone 6s, stiilne disainitelefon Samsung S6 Edge ning lõbusate värvidega Sony Z5 ja selle väikeveli Z5 Compact.

Uue telefoni soetamine on tihtipeale tülikas, tüütu ja ajamahukas töö -- mudelivalik on tohutult lai ning kõiki neid gigahertse ja megapiksleid võrdlusesse pannes võib vilunumalgi nutisõbral silme eest kirjuks lüüa. Digitark selgitab, mille järgi tuleks omale telefoni valida -- mis on need punktid, mida arvesse võtta?

Mõõdud: esimene asi, millele telefoni valides peaks mõtlema, on selle suurus ning tulevase telefoni mõõdud olenevad jällegi otseselt sellega tehtavatest tegevustest. Kui telefoni soetamise üheks mõtteks meilide saatmine või videote vaatamine, oleks mõistlik valida mudel, mille ekraanimõõt oleks piisavalt mugav, et kirjutades klaviatuurile pihta saaks ja videote vaatamisel silmi pingutama ei peaks.

Kaamera: telefonide kaamerad muutuvad iga aastaga järjest paremaks ning kindlasti on paljud meist avastanud, et suur ja kallis peegelkaamera on tihtipeale jäänud koju ning kõik kaunid loodusvaated ja sõbrapildid on jäädvustatud hoopis telefoniga.

Jõudlus: olgu telefoni eesmärgiks helistamine, pildistamine, mängimine või sõnumite saatmine vajab iga tegevus ressurssi telefoni käitavalt protsessorilt.

Disain: telefoni füüsiline välimus olulisem kui kunagi varem. Isegi ikoonistaatuses olnud nuppudega Nokia'te puhul pandi rõhku välimusele -- tehti liugklappe, mis avanesid küll ühte- küll teistpidi, kuid uued materjalid ja tehnoloogiad on nutitelefonide disainikeelt märgatavalt mitmekesisemaks muutnud.

Innovaatilisus: iga järgnev telefon tehakse eelmisest parem nii pildikvaliteedi, jõudluse kui ka akupidavuse poolest, kuid aeg-ajalt mõtleb keegi välja midagi, mis kogu nutimaailma raputab ja teatud suunas kallutab. Üheks heaks näiteks on Apple'i poolt iPhone 5s'ga tutvustatud näpujäljelugeja, mis kaitseb telefoni sisu võõraste pilkude eest, kuid võimaldab selle omanikul end ka rakenduste poes poodlemisel tuvastada.

Soovitused kingikotti

Mobiiltelefon Apple iPhone 6s 16GB hõbedane eestvaatest3iPhone 6s -- väga hea kaameraga, kvaliteetsest alumiiniumist telefon, mille kasutamise saab kiirelt selgeks ka nutimaailmas esimesi samme tegev kasutaja. Mugav 4.7'' ekraan on parasjagu suur nii videote vaatamiseks kui ka meilide kirjutamiseks ning piisavalt suurte tähevahedega klaviatuur muudab tähtede tabamise kergeks. Rõhutundlik ekraan saab aru erineva tugevusega vajutusest ning annab sellega kasutajale rohkem võimalusi telefoniga töötamiseks ning "elavad" fotod näitavad lisaks pildile veel liikuvaid hetki pildistamise momendist. Keelevalikus puudub küll eesti keel, kuid inglise ja vene keelt kõnelevatele kasutajatele see telefoni käsitsemist keerulisemaks ei muuda.

Sony Z5 Compact - mõnusasti nii peopessa kui taskusse istuv telefon on suurepärane kaaslane nii igapäevastes toimetustes kui ka käe külge seotuna hommikusel jooksuringil. Telefon on vee- kui tolmukindel, mis pakub meelerahu sportides ning suvemõnusid nautides. Erinevad kirevad värvid pakuvad valikuvõimalusi igale kasutajale ning suurepärane kaamera suudab lisaks 4K videotele erinevate animatsioonide abil igapäevastesse stseenidesse jäädvustada kasvõi dinosauruseid.

Sony Xperia Z5 Compact mobiiltelefon punane küljelt

Samsung Galaxy A5 mobiiltelefon eestvaade v mustSamsung Galaxy A5 - suurepärane telefon lapsele või endale esimeseks nutikaks, kuna kuulub Samsungi kindlustusprogrammi Galaxy Care, mis purunenud ekraani terve aasta jooksul väikese omavastutusega ära parandab. Piisavalt võimas protsessor tagab, et telefon ei jääks aeglaseks ka mänge mängides ning väga hea esikaamera tagab hea selfie'de kvaliteedi Instagrami riputamiseks.

Mobiiltelefon Marshall London külgvaatestMarshall London -  kõikidele melomaanidele mõeldud muusikatööstuse ühele tuntuimale brändile omase disainikeelega muusikatelefon, mis ei jäta külmaks ka muusikast kaugemal olevaid inimesi. Mõnus kummine materjal tagab kindla haarde telefoni  ümber ning kaks kõrvaklapipesa telefoni ülaosas laseb täiesti eraldi kõrvaklapipaarist muusikat jagada ka sõbrale. Mis iganes muusika kiireks peale- ja mahakerimiseks on telefonil mitte nupp, vaid ratas, mis heli sekundiga miinimumist maksimumi viib.

Samsung Galaxy S6 Edge mobiiltelefon roheline vasakult külgvaatestSamsung Galaxy S6 Edge - uudsele servadest kaarduvale ekraanile saab kiireks ligipääsuks salvestada nii oma lemmikkontaktid kui kuvada märguanded. Läikiv telefon näeb suurepärane välja nii käes kui laua peal ning välja võttes paneb pilku pöörama nii mõnedki pead. Telefonil on väga hea kaamera, võimas sisu nii mängimiseks kui niisama surfamiseks ning näpujäljelugeja privaatse sisu kaitsmiseks.

LG Wine Smart avatult paremalt külgvaatest punaneLG Wine Smart - kui vana ja armas nuputelefon näitab väsimuse märke, kuid ka kõige pisemad nutitelefonid on siiski hirmutavalt suured, siis esimesteks nutisammudeks väga heaks valikuks on telefon, millel on tuttavlik klapp ekraani peitmiseks, kuid samas ka puutetundlik ekraan nutiasjade proovimiseks. Telefonil on kõik tuttavad nupud numbrite valimiseks, helistamiseks ja katkestamiseks, kuid lisaks saab kõik tegevusi teha ka puutetundlikku ekraani kasutades. Väikese kaameraga saab teha pilte, mida seejärel hõlpsalt kasvõi Facebook'i jagada.

Samsung Gear S -  kui telefon on olemas, kuid midagi on puudu. Nutikellad kujutavad endas suurepäraseid käepikendusi olukordadeks, mil telefon on eemal või sügaval talvejope põuetaskus. Randmel istuv kell kuvab kõik elutähtsad teavitused, näitab kes helistab või on helistanud ning vajadusel helistab ka ise või võtab kõnesid vastu. Lisaks mõõdab ta une kvaliteeti, kiidab kui kõnnid täis päevase sammude eesmärgi, tuletab meelde kui oled pikalt istuma jäänud ning näitab isegi aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles