Kuidas vältida välismaal reisides suuri mobiiliarveid?

Raigo Neudorf
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon on reisidel oluliseks kaaslaseks ja tihti ka andmeside- ja kõneteenused, et olla kontaktis lähedaste ja kolleegide ning klientidega. Enne reisi tuleb rahvusvaheliste teenuste ja päevalae võimalustega end kurssi viia.
Mobiiltelefon on reisidel oluliseks kaaslaseks ja tihti ka andmeside- ja kõneteenused, et olla kontaktis lähedaste ja kolleegide ning klientidega. Enne reisi tuleb rahvusvaheliste teenuste ja päevalae võimalustega end kurssi viia. Foto: TeliaSonera

Enne välisreisile suundumist tasub meeles pidada, et mobiilsideteenuste kasutamise hinnad välismaal erinevad Eesti hindadest, tuleb meelde tehnoloogiaportaal Digitark. "Vältimaks olukorda, kus välismaal kasutatud mobiiliteenuste eest järgneb ootamatu šokiarve, on igal inimesel võimalik end enne reisile minekut ise hästi ette valmistada."

Kõne- ja andmesideteenuse maksumus välisriikides sõltub konkreetses riigis roamingut ehk rändlusteenust osutava mobiilioperaatori hindadest. Samuti tuleb meeles pidada, et ka kõne vastuvõtmine välisriigis on enamasti tasuline, kirjutab Digitark.

Enne reisile minekut on alati mõistlik üle kontrollida, kas rändlusteenus on konkreetsel numbril aktiveeritud. Kui seda tehtud pole, ei saa ka mobiiliteenuseid reisil olles kasutada. Kui avastad juba välismaal olles, et rändlusteenus jäi aktiveerimata, on üks võimalus leida mõni internetipunkt või internetiühendusega seade (näiteks sõbra oma) ja aktiveerida teenus üle veebi.

Reisides mobiilset andmesidet kasutades kehtib mõistlik päevalagi. Foto:
Reisides mobiilset andmesidet kasutades kehtib mõistlik päevalagi. Foto: Foto: TeliaSonera

Kõnekulude kontrolli all hoidmiseks soovitab Digitark ise oma kõnede hulgal ja kõnede pikkusel silma peal hoida. "Eriti, kui tegu on mõne kaugema või eksootilisema riigiga, kui ka kõne hind näiteks Euroopaga võrreldes kordades kallim on," soovitab portaal kaaluda näiteks tagasielistamisteenuse kasutamist.

Kui reisija kasutab ka mobiilset andmesidet, tasub kaaluda, kumb on otstarbekam – kas teha näiteks kodustele telefonikõne või kasutada hoopis mõne veebivestluse (näiteks Skype, Facebook jne) võimalust. Samuti võib alati kõne asemel kaaluda SMSi saatmist.

una paljud inimesed soovivad välismaal reisides kasutada mobiilset andmesidet, tasub ka selle juures meeles pidada, et mobiilse interneti kasutamise hinnad Eestis ja mujal on erinevad.

Kindlasti tasub enne reisile minekut tundma õppida oma nutitelefoni just selles osas, kuidas seadistada telefonis mobiilse andmeside lubamist või mittelubamist. Sest kui tavalise kõne puhul on tegemist inimese teadliku tegevusega, siis mobiilse andmeside puhul on tegu tihtipeale mitteteadliku tegevusega, kuna erinevad nutitelefoni rakendused võivad telefoni ooterežiimis erinevas mahus andmesidet tarbida.

EMT klientidel on võimalik reisidel kasutada päevalagesid, mis garanteerib selle, et mobiilse interneti kasutamine välisriigis ei välju kontrolli alt. Päevalae teenusega saad kindlates riikides igas päevas kasutada 100 MB internetti kindla hinna eest. Vaikimisi on päevalaeks 100 MB, kuid päevalae täitumisel saad mahtu lihtsasti juurde tellida.

Interneti päevalagi kehtib vaikimisi kõikidele EMT klientidele Euroopa riikides ja valitud mitte-Euroopa riikides. Ühtekokku kehtib EMT päevalagi täna 69 riigis.

Loe Digitargast lähemalt, mis on tagasihelistamisteenus, kuidas aktiveerida oma telefonis roaming-teenust ning kuidas päevalagi elu lihtsamaks ja muretumaks reisides teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles