Säästa raha ja loodust: sõidujagamise teenus Wisemile viib 20 euroga Tartust Berliini

Raigo Neudorf
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wisemile on pigem sotsiaalne võrgustik, mis viib kokku sarnaste vajadustega inimesi.
Wisemile on pigem sotsiaalne võrgustik, mis viib kokku sarnaste vajadustega inimesi. Foto: Wisemile

Wisemile on Eestis sündinud sotsiaalne transpordivõrgustik, mis viib omavahel kokku vabu istekohti või pagasiruumi omavad autojuhid reisijate ja pakisaajatega, kirjutab tehnoloogiaportaal Digitark. 3800 registreerunud kasutajale lisandub iga päev pea 100 uut kasutajat. "Läinud nädalavahetusel toimus üks sõit Tartust Berliini, mille puhul tuli reisijal küüdipakkujale tasuda 20 eurot," tutvustab portaal.

Wisemile'i olemuse saab tegelikult üsna lühidalt kokku võtta: see on äpp, mis ühendab omavahel nii autojuhid, reisijad kui pakisaatjad. Teisisõnu saavad autojuhid sama teekonda sõitvad reisijad ja pakid lisatasu eest peale võtta ning nii oma sõidukulusid kärpida, kirjutab Digitark. "Samal ajal saavad reisijad mugava ja kiire "uksest ukseni" transpordi, mis on üldjuhul kaks korda odavam kui ühistransport."

Hetkel sõidetakse Wisemile abiga Eestis nii pikemaid teekondi (näiteks Tallinnast Pärnusse) kui ka igapäevaseid töö ja kodukohavahelisi sõite (Nõmme – Kesklinn). Täna sõidavad paljud autojuhid enamasti üksinda ning ühes viiekohalises autos sõidab keskmiselt vaid 1,3 inimest. "Inimesed teevad seda mugavusest, kuid sellel mugavusel on päris kõrge hind: auto liisingumakse on keskmiselt 300 eurot kuus, kütusele kulub täiendavalt paarsada eurot, lisaks veel hooldus, kindlustus, rehvid, pesu jne,“ selgitab Wisemile'i üks asutaja Arti Kütt.

Ettevõtmise praegune eesmärk on luua ulatuslik võrgustik, kus piltlikult öeldes kõik autod, mis sõidavad näiteks Tallinn–Tartu või Nõmme–Kesklinna vahel, oleksid Wisemile süsteemis ning igal juhil mõni kaasreisija või saadetis peal. „Nii saame kogu transpordisüsteemi toimimist ja olemasolevate ressursside kasutust oluliselt efektiivsemaks ja säästlikumaks muuta,“ lisab Kütt.

Wisemile on hetkel saadaval nii Androidi kui iOSi äpina, kuid kuna Androidi versioon tuli välja oluliselt varem, moodustavad hetkel kasutajatest enamuse (90%) just Androidi kasutajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles